Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Париж: Френският ези...
Париж: Френският език трябва да замени английския

Париж: Френският език трябва да замени английскияФранция ще финансира безплатни уроци по френски език за дипломати

 

Париж подготвя план английският език да бъде заменен с френски като официален „работен език“ на Европейския съюз, когато поеме Съвета на председателството на Европейския съюз през 2022 г., разкри дипломат пред „Политико“, предаде агенция БГНЕС.

Франция планира да използва първото си председателство след Брекзит, за да прокара родния си език като „lingua franca“ на Европейския съюз. Длъжностни лица заявиха, че ще се проведат ключови срещи и работни групи на френски език. Дипломат от ЕС заяви пред „Дейли Телеграф“, че съобщенията от тези срещи ще се правят на френски и не винаги ще се осигуряват преводи. Франция също така ще финансира безплатни уроци по френски език за дипломати, които може да пожелаят да го учат.

Клеман Бон, министър за Европа на Франция, заяви през април: „Въпреки че френският език е жив, процъфтява и преподаването на този език се развива по целия свят, той страда у дома, в рамките на европейските институции". "В Комисията, в Съвета, в агенциите, органите и администрациите сега заседанията се провеждат твърде често на английски език. Това породи възход на английския, въпреки че в момента този език не е официален на повече от две държави-членки.“

Франция

 

Източник: https://fakti.bg/

 

 

 


152161