Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Печално. Докато Бори...
Печално. Докато Борисов ни облива с оптимизъм за „добре свършена работа“... ВИЖТЕ >>

Печално. Докато Борисов ни облива с оптимизъм за „добре свършена работа“... ВИЖТЕ >>С 21 хил. души е намаляло населението само на София по време на COVID-кризата

 

За първи път от много години населението на София-град намалява – с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година. 16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така вече населението на София е 1 308 000 души.

Това каза пред БГНЕС Магдалена Костова, която е директор на Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт.

„Този поток за нас е свързан с разпространението на пандемията, тъй като основно това движение се е състояло през месеците март, април и май миналата година, когато имахме КПП-та и COVID-19 беше ново явление за всички нас, всички бяха уплашени”, обясни тя и добави, че по това време миналата година хората са променили настоящия си адрес от градовете, в които живеят в селата.

„Бургас, Варна, Пловдив и Плевен също отчитат спад на населението си”, добави Костова.

В същото време 37 000 българи и чужденци са дошли да живеят в България и подчерта, че същият брой прииждащи към страната ни е имало и през 2019 година.

НСИ отчита също така и повишаване на общата смъртност през първите три месеца на 2021 г. с 26% в сравнение със същия период на 2019 година.

„Високи са показателите за обща смъртност, като най-висока е през 13-та седмица през това тримесечие. Причините за това биха могли да се търсят в разпространението на COVID-19. Данните показват, че общата смъртност е правопропорционално развитието на пандемията и вълните ѝ. Миналата година имахме най-висока смъртност през ноември и декември, когато беше втората вълна и сега, когато е третата вълна, също имаме повишаване на общата смъртност“, коментира Костова и уточни, че в края на миналата година общият брой на починалите лица е надминавала 4500, като обикновено стойностите на общата смъртност седмично, от 6 години насам, е между 1800 и 2200-2300 във време извън пандемия.  

The Economist: България е на второ място в света по извънредни смъртни случаи заради пандемията 

България е на второ място в света по извънредни смъртни случаи по време на пандемията. Това показва проучване на The Economist, цитиран...

Прочети повече

По думите ѝ смъртността се повишава обикновено през зимните месеци, когато са грипните епидемии и това е така от доста години.

„Обикновено през януари и февруари имаме завишаване на общата смъртност“, посочи Костова и отбеляза, че смъртността е по-висока при мъжете.

„Данните по възрасти показват, че нямаме увеличение на общата смъртност в ниските възрастови групи. Имаме увеличаване на смъртността предимно в групите над 65 години”, заяви директорът и уточни, че през първото тримесечие на тази година най-много хора са починали в Бургас, Кюстендил, Плевен и в София-град.

Тя отчита още, че детската смъртност у нас трайно намалява, но все още е висока спрямо средното за ЕС и уточни, че България и Румъния остават страните с най-висока детска смъртност.

 

Редактор: ЕВГЕНИЯ ЧАУШЕВА 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Банкя LIVE: Борисов пак ни обясни колко добре сме се справили с коронавируса, възмути се отново и от Изборния кодекс 

 Мая Манолова: Борисов е изчерпан. Ненужен и сам. Вцепенен от страх... 

БОКО С МОНОЛОГ на СВЕТЛИ празници: КОЙ ЩЕ НАБЛЮДАВА, КОЙ ще ЧУКА (гласува) НА ТЕЗИ МАШИНИ...?

Хем хвалби, хем объркан, хем в обяснителен режим: Борисов го боли и сърби, обяснява се пак и критикува другите 

Забравете да преживеете Великден без живо включване на Борисов. Очаквано нападна опонентите си

 

 

 150169