Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Пенка Георгиева: Липсва милосърдие, лекарите се превърнаха в търговци

Пенка Георгиева: Липсва милосърдие, лекарите се превърнаха в търговциПродължава обсъждането на трагичния случай, в който 3- годишно дете почина в София, след като е било прехвърляно между три университетски болници.

Пред камерите на бТВ д-р Елена Георгиева, към която са отправени упреци на родителите на починалото дете, изрази „тъга” за рано отишлото си дете и призова „тъгата на родителите да не се превръща в агресия”.

Д-р Елена Георгиева обясни, че е била дежурна в деня, когато родителите са обикаляли болниците, в опит да спасят сина си. По думите ѝ детето е чакало 30 минути за прием, но през това време състоянието му е не е било тежко. Тя категорично отрече да е имало забавяне в прегледа на детето.

Д-р Стойчо Кацаров и Пенка Георгиева, представител на пациентска организация, реагираха остро срещу равнодушното и лишено от състрадание поведение на лекаря. Подобно поведение и отношение са абсолютно неприемливи, заяви д-р Кацаров. Редно е ръководителите на посочените болници да поемат отговорност.

Пенка Кацарова обобщи, че през последните години милосърдието е напуснало някои лекари, които са се превърнали в търговци

Д-р Кацаров посочи нерешени проблеми в здравното министерство: отношението между спешна и неотложна помощ, заплащането за лечение на спешни пациенти, цената на клиничните пътеки и забраната на НЗОК да се разкриват нови легла в болниците.

В социалните мрежи стотици граждани се възмущават от организацията на болничната помощ, при което цял ден болно дете е било отбутвано и прехвърляно между три елитни столични здравни заведения.

Налага се на родители да се молят и да плачат, за да бъде прието детето им на лечение.

 

Източник: www.frognews.bg


117144