Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Полина Паунова: Бори...
Полина Паунова: Борисов ни говори за западните демокрации, а тук се крие и блъфира медиите?!?

Полина Паунова: Борисов ни говори за западните демокрации, а тук се крие и блъфира медиите?!?Тия дни чета и какви са белезите на правовата държава...

 

Не, 9.30 ч не е рано. Дори, когато става дума за официален почивен ден. Ситуацията се корени в друго. Тия дни чета, по ред обстоятелства, какви са отличителните белези на правовата държава. (Това за протокола не е абстрактно понятие тип намираме си на приказка, а принцип записан в Конституцията, демек - на хартия, България е именно такава страна). Та, един от основните белези на правовата държава е предвидимост. Тя следва да бъде законодателна, а оттам, разбира се, засяга и поведението на властите.

 

Предвидимост в конкретния случай би означавала следното: съобщение (изпратено в разумен предварителен срок), което известява кога министър-председателят в оставка и лидер на първата по големина политическа сила в 45-я парламент, ще застане пред медиите. Добрата практика (в западните демокрации) е подобно съобщение да бъде изпратено ден по-рано. При спешни ситуции - тия срокове се съкращават, разбира се. Но спешна ситуция е обективна работа, не е това че някой се събужда в 6 ч.


Какво се случва у нас:


Два пъти премиерът в оставка се появява на пресконференция в почивен ден, в 9.30 ч сутринта, без спешно обстоятелство. И двата пъти обявлението за това е изпратено по-малко от един астрономически час по-рано. (Демек в 8.30 я в неделя, я на Великден. Апропо, на Разпети петък работата е грях, а на Великден Началника какво мисли? - ползвам достъпна “терминология”;))


Има и трети случай, от днес, когато премиерът в оставка се появява в 10.30 ч (днес), защото по думите му “в 9.30 им е рано”. Това появяване пък изобщо не е съобщено. Борисов посещава събитие, за което известява пресцентърът на здравното министерство. То е “пристигане на ваксини”, а единственият обявен брифинг по темата е на здравния министър Костадин Ангелов.


Понеже медиите имат репортери различни ресори, подобна практика за “изненадващи появи”, или прессъобщения за “след малко”, изглеждат като очевидно избягване на репортерите с политически ресор. Или репортерите със съдебно-криминален ресор (може и те да имат въпроси към Борисов).


Но иначе основното е предвидимостта на властта, която трябва да е присъща на правовите държави. Финтовете са следствие.

 

Facebook, Полина Паунова 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Полина Паунова от "Свободна Европа": Борисов можеше да даде още „по-публична“ пресконференция в 7:30 часа идната неделя

Превод в ефир: Нов сезон на шоуто без джипка

"Светкавична война". Какво може да промени парламентът още в първите си дни

Колко боклук има за риене от новата власт..., дори 100 години няма да стигнат

 

 

 


150171