Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Политиканстването, к...
Политиканстването, което не уби протеста на майките, а роди новата съпротива

Политиканстването, което не уби протеста на майките, а роди новата съпротиваПозиция на Движение „ДНЕС“

 

Следите ли казуса на родителите на деца с увреждания?

Следите ли и подкрепяте ли тяхната битка за справедливост и сносен живот? Може би не, ако не сте пряко засегнати. Много от нашите съграждани предпочитат да си затворят очите за трудната съдба на тези хора и техните деца, защото... "Ами то и моят живот без това е толкова труден, защо ли да се натоварвам повече?" Или пък виждайки такива деца да си плюват в пазвата и да произнасят заклинателно: „Опазил ни Господ“ и „Да благодарим на Господ, че не ни наказа така“... Но никой от нас не е застрахован и не се знае дали утре коварната съдба може да сполети и него или и неговото дете...

И това се случва, докато тези родители – майки и бащи ежедневно продължават да се борят за децата си. Правят го всеки ден – между стените на дома си, в специализираните центрове, на палатките. Борят се не само срещу системата, но и срещу обществото. А именно по отношението ни към хората с увреждания може да преценим доколко една държава върви напред или е все още  потънала в мрака на средните векове...

В действителност протестът на майките (точно както и гладната стачка на Босия) е показателен за това как се решават проблемите в нашата страна. Много приказки, много срещи, много заседания, много комисии, много показна загриженост и... никакви резултати. Само имитация на дейност и замазване на положението. Същото като с референдума, иницииран от Слави Трифонов, подкрепен от 3 млн. българи!

Отчаяните родители излязоха на палатков лагер на 1 юни и до днес те са пред парламента и общините на големите градове в страната. След огромния протест на 30 юли (подкрепен енергично от Движение "ДНЕС") И СНИМКИ, с който те изпратиха депутатите в "заслужена почивка", властта се сети, че може някак си да убие техния гняв с политиканстване и срещи през ден.

Няколко представители на протестиращите бяха привикани на среща с премиера Бойко Борисов, който в типичния си стил използва възможността да се снима с дете в инвалидна количка и неговия баща. Именно този баща, отчаян до крайност решил да остави детето си на "загрижения" премиер умилително заяви, че "ще направи проверки и ще съдейства"... За онези, които не знаят – имаше само 1 среща на премиера с майките и тя беше първата и последна. 

 

Image result for Boyko Borissov 

Въпреки широкотиражираните информации в платените медии, че той е съпричастен и се интересува от проблема, оказва се, че Борисов не е дошъл на нито едно от другите уговорени впоследствие рандевута. Вместо това той изпраща лакеите си в лицето на Томислав Дончев и напълно неефективния социален министър - Бисер Петков. Същевременно родителите бяха привлечени в най-различни работни групи и комисийки, обсъждащи проблемите с часове. От социалното министерство „дори публикуваха“ предложенията на родителите за закона за хора с увреждания като голямо благоволение. Противопоставят им се както чиновниците, непознали болката им, така и добре платените национално представителни НПО-та, организиращи контрапротести. Потънали в празните приказки на властта майките споделят помежду си, че в действителност почти никой не работи по техните основни предложения, а се приемат само някои от по-несъществените им и второстепенни идеи. "Бием си главите със стена и сме толкова отчаяни, че едва ли някой може да си представи какво значи това", каза наскоро една от тях. Въпреки това обаче в обществото витае мнението, насаждано от проправителствената пропаганда, че властта действа, загрижена е и работи по техните проблеми! Социалният министър се кипри по телевизията и разправя, че „най-накрая сме се разбрали“. И така ден след ден, месец след месец... Мнението се подклажда и от омбудсмана Мая Манолова, която също с много  приказки се опитва "да помири всички в името на доброто". Но както народът казва - не можеш да помириш таралежа със змията и роба с робовладелеца...

Всеки българин знае много добре, че когато властта и институциите искат да разрешат даден казус, то могат да го направят без никакъв проблем буквално за дни, стига да имат желание.

МОГАТ И ОЩЕ КАК! И ГЕРБ, и Борисов, и Манолова знаят отлично това. Защото в ГЕРБ е и ножът, и хлябът, и кокалът... И е въпрос на решимост, на твърда воля проблемът с майките и техните деца да бъде незабавно разрешен. Да не казваме, че отдавна това трябваше да бъде факт! ОТ-ДАВ-НА! 

Другото е гавра. Цинична и лицемерна гавра и с майките, и с децата. Гавра с достойнството на всички родители! На всички нас.

Защото всеки, опарил се от политиката знае, че когато за един казус няма воля за решение, то тогава той се пуска по комисии, работни групи, експертни съвети, съгласувания... Така в продължение на месеци се налива от пусто в празно, докато или протестиращите се откажат или на обществото му писна от темата и всичко потъва в небитието. Това е изглежда и целта на ГЕРБ и приближените ѝ институции и с българските майки.

И днес родителите на деца с увреждания отново  заявяват твърдата си воля, че ще продължат битката и ще успеят, независимо от опитите на властта да потопи  техния протест и справедливите им искания с безсмислени политиканствания, имитация на дейност и пошла  загриженост. Майките са дали срок на депутатите и властта - 1 октомври, за да се съобразят с техните искания. Да ги изпълнят. Безусловно. Ще стане, защото зад българските майки стои не само Движение "ДНЕС", стоят всички страдащи от монопола български граждани, искащи правда и справедливост..., защото "СИСТЕМАТА НИ УБИВА - ВСИЧКИ!"

Протестът на майките вече не е само, за да осигурят по-добър живот на своите деца. Това е протест на всички българи, които се събуждат след дълъг сън и осъзнават, че тази действителност, в която сме попаднали съсипва живота на всички нас. Убива ни бавно и мъчително. Този протест е въпрос на оцеляване. Родителите на деца с увреждания осъзнаха, че са запалили искрата на промяната и от техните действия не зависят само болните, а и всички останали, целият български народ. 

Остава малко повече от месец. А какво ще се случи след това...?! Изходът е ясен и той е на страната на родителите! На страната на майките! Защото плачещите майки не се борят само за себе си, за децата си... МАЙКИТЕ СЕ БОРЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА ВСИЧКИ НАС!

А знаем, няма по-силно чувство от майчиното...!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Прах в очите* >> Депутати прекъсват ваканцията си, временната комисия за сигналите на Босия се събира

Родители на деца с увреждания протестират с палатков лагер пред НС на 1 юни

Майките на децата с увреждания продължават протестите

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ

Вече три часа премиерът разговаря с протестиращите майки на деца с увреждания

Премиерът прие родителите на младеж в инвалидна количка

Майките на деца с увреждания компромисно дават срок до 1 октомври за цялостна реформа

СИСТЕМАТА НИ УБИВА - ВСИЧКИ, а властта просперира!

КОЙ и ЗАЩО се уплаши от българските майки?!

Гражданско движение „ДНЕС”: Категорично заставаме и сме ЗАЕДНО с българските майки в националния протест и справедливите им искания!

Движение ,,ДНЕС": Категорично и безусловно подкрепяме деиствията и исканията на българските жени!

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ

Платени НПО-та на ГЕРБ срещу плачещите майки* >> НПО-то на обвинителката срещу протестиращите майки прибира около половин милион на година с подкрепата на ГЕРБ

Синът на депутат от ГЕРБ оглавява контрапротест

По познат сценарий: Статуквото атакува майките на деца с увреждания с контрапротест

Вижте всички материали за протеста на майките на деца с увреждания ТУК 

 

 


74429