Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Поредният лупинг: ГЕ...
Поредният лупинг: ГЕРБ не се отказва от високия акциз за бездимните цигари. Щял да помогне на хората с увреждания

Поредният лупинг: ГЕРБ не се отказва от високия акциз за бездимните цигари. Щял да помогне на хората с уврежданияМоже би сме полигон за експерименти на "Филип Морис", заподозря шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова

За нов обрат в позицията на управляващите за цената на цигарите IQOS съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Намеренията за поскъпване на акциза върху бездимните цигари остават, а целта била да се защити общественият интерес: да има по-голяма събираемост на бюджета, което означавало и повече пари за хората с увреждания.

Знаете, че има теми, които са много болезнени за обществото. Това е законопроектът, който е свързан с хората с увреждания. Знаете, че се търсят легитимни финансови източници от бюджета, за да можем действително да отговорим на всички тези политики, обяви Цветанов.

След като първо внесе законони промени за драстично поскъпване на добиващите популярност нов тип цигари, а снощи получи нареждане от премиера да оттегли проекта, парламентарната група е решила текстовете да останат за гледане в комисия.

С колегите от управляващото мнозинство взехме решение да не оттегляме законопроекта за вдигането на акциза върху бездимните цигари, заяви Цветан Цветанов на брифинг след среща между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединените патриоти“.

Снощи е имало и разговор с премиера Борисов и се стигнало до решение законопроектът да не бъде оттеглян. "Но отчитаме нарушената комуникация с колегите от ВМРО и затова искам да им се извиня", поясни Цветанов.

Разглеждането на законопроекта щяло да бъде отложено "за по-задълбочени анализи", но за кратко - до следващата седмица.

"Така ще наложим практиките на държавите от ЕС – там 70% е акцизът за електронната и 100% е акцизът за нормалната цигара. Затова смятаме, че ще е нормално да започнем към този момент с 50%. Но всичко това е само една възможна хипотеза“, мотивира се Цветанов. Така щяла да се намали печалбата на частни компании и да се защити общественият интерес.

Волен Сидеров от "Обединените патриоти" прогнозира, че очакваните до 35-40 млн. годишно постъпления в бюджета могат да бъдат частично пренасочени за исканията на майките с деца с увреждания. Той даде и друг пример - да се ползват за болница в неговия избирателен район - Ямболския.

Заради обществения отзвук увеличението ще бъде направено не наведнъж, а на стъпки, добави шефът на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова.

"Няма една държава от Западна Европа, която да има по-малък процент на акциза от България. неслучайно заводите на "Филип Морис" са в Румъния и Гърция, и неслучайно експанзията на тези нови изделия започва от Източна Европа. Може би... ние сме един полигон за експерименти как тези цигари действат на пушачите. Ще се види във времето какви ще са въздействията.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://m.offnews.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Акцизите върху IQOS – поредна депутатска клетва за вярност към Дебелото Момче