Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Поръчково! >> Прокур...
Поръчково! >> Прокуратурата мотае проверката за апартамента на Горанов

Поръчково! >> Прокуратурата мотае проверката за апартамента на ГорановДокато подчинените на Сотир Цацаров се чудят дали Владислав Горанов е извършил престъпление, главният прокурор и финансовият министър ходят заедно по работни съвещания.

 

Половин година обвинението не може да реши извършил ли е финансовият министър престъпление, като ползва безплатното жилище на бизнесмен

Прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов продължава да е висяща - въпреки обещанието на главния прокурор Сотир Цацаров да приключи бързо. От ноември м.г. Горанов е обект на проверка заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който министърът от години живее със семейството си безплатно.  

Според информационната система на прокуратурата на 21 март преписката е била изпратена в Специализираната прокуратура. "Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката", гласи съобщението за статуса й. Възможното обяснение защо папките са в спецпрокуратурата е, че тя се занимава с корупционните престъпления на хората от властта и формално тя трябва да сложи точката на проверката или да образува разследване срещу Горанов. Тъй като говорителката на спецпрокуратурата Сийка Милева не отговаря на телефона си, на 9 май "Сега" изпрати на работния й имейл въпроси за хода на проверката. Отговори още няма. Питането беше какво извършва спецпрокуратурата по случая, има ли постановление за отказ или за образуване на дело. Ако да - с какви мотиви. Ако проверката продължава, какво налага това и кога се очаква да приключи. 

Първоначално от прокуратурата се оправдаваха, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия има ли конфликт на интереси в казуса и едва тогава ще решат преписката му. На 1 март КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. С което оневини министъра  след скандала с безплатно обитавания имот от 180 кв. м в затворения комплекс в София. А прокуратурата все още протака проверката. Няма данни да се е възползвала и от правото си да атакува в съда решението на КПКОНПИ. 

Скъпият имот, обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев - кръстник на Горанов и на децата му. Синът на Сариеви – Христо, е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви. Според версията на министъра поводът да се преместят в чуждия апартамент било пернишкото земетресение от май 2012 г. Преди него Горанов и семейството му живеели на 10-ия етаж. Но земният трус така уплашил съпругата му, че нямало как да останат на високия етаж. Горанов споделил това със Сариев. И бизнесменът му предложил да се преместят да живеят в притежаван от семейството му апартамент, който не се ползва.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Казусът Горанов и КПКОНПИ - с елементи на добра мафиотска история

Натъкмиха го най-после! >> "Антикорупция": Финансовият министър не е в конфликт на интереси

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев заслужи апартамент до Горанов, Доган или Делян

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: За Коледа! На всеки българин по един кръстник с поне по един апартамент. ВИЖТЕ ТУК всичко по темата >>

Няма лъжа – Горанов се фука като селски ерген с часовник за 30 хиляди

Слави Трифонов: За решаването на конфликта на интереси по света и у нас

 

 101466