Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Прах в очите* >> Деп...
Прах в очите* >> Депутати прекъсват ваканцията си, временната комисия за сигналите на Босия се събира

Прах в очите* >> Депутати прекъсват ваканцията си, временната комисия за сигналите на Босия се събираДепутатите от временната анкетна комисия, която разглежда сигналите на Николай Колев - Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки, ще прекъснат ваканцията си и ще се съберат на извънредно заседание утре.

От 59 дни Босия гладува с искане за оставката на транспортния министър Ивайло Московски и за разпускане на Народното събрание. Тази седмица от пост на Пламен Даракчиев стана ясно, че Босия е обявил, че ще спре гладната стачка, ако правителството падне. Това означава, че дори Московски да подаде оставка, Босия няма да прекрати протеста си. 

До създаването на комисията се стигна, след като миналия месец председателя на парламента Цвета Караянчева отиде в дома на Босия, за да го убеди да прекрати гладната стачка. И до момента обаче той продължава протеста си. Комисията беше създадена светкавично - още по време на първото парламентарно заседание след срещата между Караянчева и Босия. Въпреки бързото й създаване обаче, тя е имала само две заседания, а съществува от почти месец. Междувременно състоянието на Босия се влошава. 

Какво стана на досегашните заседания?

Още на първото заседание на временната комисия се стигна до скандал. Част от съмишлениците на Босия не бяха допуснати на заседанието и това предизвика сериозно напрежение. В крайна сметка те бяха поканени да се присъединят и да присъстват на комисията. Николай Колев също присъства на комисията, той беше доведен на инвалиден стол. Напрежението обаче не спадна след решаването на проблема с хората, които първоначално не бяха допуснати. 

Скоро след началото на заседанието Босия си тръгна недоволен. До това се стигна, след като председателят Станислав Иванов от ГЕРБ обяви, че комисията ще има ново заседание другата седмица, а няма да вземе решение по сигналите му още на следващия ден след първото събиране на комисията. 

"Искам до утре да се реши въпросът – дали ще бъде „Да“ или „Не“, или нищо да не се реши. Това Вие си решавате и Вие носите от-го-ворно-сти-те! Държа да се знае. Повече нямам какво да кажа.  Ако смятате, че няма какво друго да се каже, аз съм готов да напусна", каза той, а след реплика от страна на председателя на комисията, Босия удари по масата и излезе от залата, като затръшна вратата зад себе си. 

Председателя на комисията се опита да го убеди да се върне. "Господин Колев, моля Ви! Господин Колев, изчакайте ме! 
Господин Колев, моля Ви!  Добре, утре ще направим всичко възможно да ги разгледаме и поне да се запознаем… Поне да се запознаем с тези документи. Извинявайте, помолете го. Вижте, помолете господин Колев да се върне!", каза Иванов.

Думите на Босия, че е получил обещание от Караянчева за решение в рамките на 24 часа се превърнаха в тема на дебат след напускането му. Иван Иванов от БСП подчерта, че трябва да стане ясно дали Цвета Караянчева е дала такова обещание, но добави, че според него подобен срок е нереален. "Виждам, че очевидно още от първото заседание работата на тази комисия няма да бъде лека, ако изобщо проведе някаква работа в тази посока", каза депутатът от левицата. 

В крайна сметка след 2 часа дебати по сигналите на Босия заседанието беше закрито. "Тази комисия беше сформирана толкова бързо с единодушното съгласие на Народното събрание. Всички групи гласуваха „за“ с оглед на това господин Колев да прекрати стачката си. Надявам се, че ще успеете да го убедите, че в рамките на 24 часа ние няма как да излезем със становище по предоставената от него информация и факти", каза председателя Станислав Иванов от ГЕРБ. 

Седмица след първото заседание, депутатите от комисията се събраха отново. Този път обаче Босия не присъстваше, а по време на цялото заседание депутати от различни партии изразяваха надежда той скоро да прекрати протеста си. И тогава обаче не беше взето решение. "Става въпрос за един месец. Затова Ви моля – да въздействате на господин Колев", казва председателят на комисията на близките на Босия. 

"Три месеца и половина Николай Колев е под Вашите прозорци, под прозорците на Народното събрание", подчертава Вихрен Михайлов - един от съмишлениците на Босия. 

"Ако звучи успокоително и може да успокои господин Колев, аз в лично качество като народен представител и от името на групата, която представлявам, подкрепям точките, които той иска, каквото и да последва от това", коментира Иван Иванов от БСП, а думите му бяха посрещнати с ръкопляскане. 

Какво точно иска Босия и защо протестира?

Босия иска оставка на транспортния министър и разпускане на Народното събрание. Той има няколко сигнала за корупция при придобиването на правоспособност за управление на автомобили. По думите му в Министерството на транспорта има документи, които доказват, че в България можеш да си купиш шофьорска книжка. Според Босия там има данни за иззети книжки на неграмотни български шофьори, които не могат да подпишат дори глобата или акта, който им е направен от КАТ. Николай Колев подчертава, че ако министъра е знаел за това и го е прикривал, то незабавно да му бъде поискана оставката.

Сред мотивите за гладната му стачка е и това, че арестуваните по подозрения за продажби на шофьорски книжки и обвинени в организирана престъпна група 12 от общо 16 изпитващи в ДАИ-София са възстановени на работа.

Друга причина за искането на Босия за оставка на Московски е инцидентът, при който загина сина на министъра. Босия подчертава, че шейната, която е карал Московски е нерегламентирана и се е движел по нерегламентиран маршрут с висока скорост.

Друг мотив за гладната стачка на Босия е това, че за 14 години държавата е дала 2 млрд. лева за електронно правителство у нас, но такова все още няма. Той подчертава, че зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е даден на съд за измама, но все още работи в министерството. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Босия: Робството е доброволен акт. Който не е съгласен да бъде роб, става войник. Там, където има един войник, няма робство

Николай Колев-Босия е изчезващ вид българин – неопитомен и вечно бунтуващ се.

Гладната стачка се разраства* >> Петима последователи на Босия гладуват

Караянчева и МВР шефът на крака при Босия, той отказва да спре гладната стачка (Обзор)

Прах в очите!* >> Създава се парламентарна комисия за разследване на сигналите на Босия

Босия обяви „Манифестъ“ и литературен клуб „босите“ с пробудители: Николай Марков, Веселина Томова, Ренета Инджова…!

Живот за Босия, оставка за Московски!

Босия „поканен“ в МВР със заповед на МВР министъра!

Босия подлуди МВР

Оказваме се съвсем боси

От какво се страхува властта* >> Валентин Радев призова Николай Колев-Босия да прекрати стачката си

Босия в настъпление: МВР погазва конституционните ми права!

Босия и негови привърженици отново протестираха пред парламента

Не умирай, човеко                

Те - богати; ние - бедни и бити

Босия с остри реакции - към зам.-министър, тв експерт и работеща като журналист

Николай Колев - Босия: Ще гладувам докрай, следвам примера на Исус

Няколко изречения за Босия

Животът е безценен! Не и в тази - нашата държава

Показва ли ни пътя Босия?

Продължава гладната стачка на Николай Колев – Босия

Управленска наглост!* >> Цвета Караянчева: Шепа хора аплодират пътя на Босия към смъртта

Кольо босия ще си иде. Вие, санирани роби, ще гласувате за мутрата, а за босия ще дрънкате, че бил луд лумпен. Несретниците се вие, драги, спотайващите се

Босия до президента: Вашите съветници явно са подготвяни в училище за бавно развиващи се. Вместо да се срещнете с мен и да ви дам документи, за да свикате съвет по национална сигурност, на 24-тия ден ми пишете възглупаво!

Това е държавата – кочина на измислената „европейска личност на годината“!

Босия: Транспортният министър лъже като дърт циганин! Къде живеем, българи?

Безочие* >> Президентът към Николай Колев-Босия: Моля да прекратите Вашата гладна стачка

Движение "ДНЕС": Да го подкрепим!* >> Няколко изречения за Босия

Напрежение пред парламента, поддръжници на Босия във вериги

Защо гладува Босия?!?

Денят на протестите приключи с Босия

И Стара Загора подкрепи гладната стачка на Босия

Движение „ДНЕС“: 
Подкрепяме Николай Колев-Босия в борбата му срещу Системата!

Босия трябва да умре

Правозащитникът Николай Колев-Босия пред сайта на "ДНЕС": Управляват ни криминално проявени хора


72575