Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Православните христи...
Православните християни празнуват втори Великден в условията на пандемия

Православните християни празнуват втори Великден в условията на пандемияМилиони православни християни по света празнуват днес Възкресение Христово, в много случаи на присъствени събития, след като миналата година повечето прояви бяха отменени заради пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

В Москва патриархът на Руската православна църква Кирил изрази желание хората скоро да се избавят напълно от коронавируса и каза, че се надява пандемията да бъде преодоляна, предаде БТА.

Много от богомолците в московската катедрала "Христос Спасител" носеха маски.

Руският президент Владимир Путин присъстваше на литургия в Москва без маска. Наскоро той получи ваксина срещу коронавируса.

 Православните християни празнуват втори Великден в условията на пандемия

В други страни църковните служби бяха предавани по интернет или по телевизията, за да се намали до минимум рискът от заразяване.

Православните християни в Ерусалим се събраха в Църквата на Божи гроб за церемонията по спускането на благодатния огън.

Вярващи влязоха в сблъсъци с полицията по улиците на Стария град в района на църквата, тъй като в сградата се допускаха само хора, за които се смяташе, че са придобили имунитет срещу COVID-19 - било чрез ваксинация или след преболедуване.

Според медийни информации броят на присъстващите е бил ограничен отчасти заради инцидента на еврейски религиозен фестивал по-рано тази седмица, когато загинаха 45 човека.

Патриархът на Коптската православна църква в Египет Тауадрос Втори отслужи снощи литургия в навечерието на православния Великден в главен катедрален храм в Кайро, на която присъстваха ограничен брой хора.

 Православните християни празнуват втори Великден в условията на пандемия

"Ние се молим за край на тази пандемия, която ужасяващо се е разпростряла по света", заяви патриархът във Великденска проповед. "Молим се за нашите скъпи здравни работници, които са първата отбранителна линия в борбата с пандемията", каза той.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 


150053