Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Представители на „ДН...
Представители на „ДНЕС“ гостуваха на „Шоуто на Слави“

Представители на „ДНЕС“ гостуваха на „Шоуто на Слави“вж. ВИДЕО

При мен са представители на Гражданско сдружение „ДНЕС“. Това сдружение пожела да подпомогне събирането на подписи за референдума, който инициирахме. Те са нашите основни партньори в организацията по събирането на подписите“. Така Слави Трифонов анонсира участието на Анжелика Цокова, Галина Николова, Анатолий Антов и Димитър Илчев в „Шоуто на Слави“, на 29 октомври 2015 г.

Вие сте голямо сдружение, реализирали сте подобна инициатива. Страхуват ли се хората в провинцията повече?“, запита Слави в началото на разговора.

В отговор, регионалният координатор на „ДНЕС“-Габрово Анатолий Антов подчерта, че страхът съществува и ще продължи да съществува, ако не се положат усилия за промяна на системата. „Адмирирам това, което анонсирахте като инициатива. От понеделник насам влизам постоянно в сайта Ви и във форумите. Няма нормален гражданин, който да не поддържа тезата за необходимостта от радикална промяна. Това, че партийно-политическата система трябва да бъде сменена, никой не го подлага на съмнение. Призовавам нормалните хора да не стоят безучастни пред компютъра или телевизора, а да дойдат и да се включат в подписката. Промяна, промяна, промяна – това трябва да стане!“, категоричен бе Антов. Той предупреди, че вероятно ще има и страх по отношение на събирането на лични данни, а друг проблем ще е студеното време в месеците на провеждане на кампанията, но това не бива да се превръща в пречка пред успеха на инициативата. „1 ноември е Ден на народните будители. Гражданите трябва да се събудят от летаргията и активно да подкрепят подписката за референдум!“, призова Антов.

Аналогично бе мнението и на Анжелика Цокова – председател на Координационния съвет на „ДНЕС“. „Този референдум непременно трябва да се случи. Хората не бива да са безучастни и да си избират все едни и същи управници, които правят все едни и същи грешки. Промяната на системата трябва да тръгне от някакви законодателни промени и за целта е необходим референдум“, категорична бе Цокова.

По отношение на негативните коментари в медиите и социалните мрежи срещу част от шестте въпроса, включени в инициативата, Слави Трифонов изрично уточни, че националната подписка е за това да бъде проведен референдум по посочените въпроси, а дали хората са съгласни с тях, или не – това ще стане ясно на съответния референдум.

Във връзка с въпрос за мотивацията на „ДНЕС“ да подкрепи активно инициативата Слави и неговия екип регионалният координатор на „ДНЕС“-Кърджали Димитър Илчев сподели: „Моето желание е да спрем нашите деца да излизат извън страната и да си търсят там реализацията и късмета. Аз съм един от малкото идеалисти, които имат надеждата, че нещата ще се променят. За съжаление, всяка изминала година този мой оптимизъм от началото на демокрацията, започва да се изпарява. Моето желание е моят син да се реализира в България, а за да стане това, трябва да има  коренна промяна на системата.“

От своя страна, Галина Николова („ДНЕС“-София) допълни: „Искаме да се включим в кампанията за референдум, защото тази идея не ни е чужда, следим от самото начало инициативата Ви, запознати сме въпросите, подкрепяме ги. Споделяме максимата, която е изписана на входа на Народното събрание – „Съединението прави силата!“, и знаем, че успешната реализация на идеите преминава през сътрудничество със съидейници“.

В хода на разговора Анжелика Цокова сподели негативния опит на „ДНЕС“ в комуникацията с Народното събрание при провеждането на националната гражданска инициатива срещу естествените монополи през 2010 г. Ние изпълнихме всички изисквания на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. 730 000 граждани ни подкрепиха на територията на цялата страна. С камион закарахме в Народното събрание подписите, събрани в 140 големи класьора, и няколко месеца по-късно се оказа, че подписката е изчезнала. Една година нямаше никакъв отговор от страна на Народното събрание, въпреки многобройните ни писма, с които напомняхме за отдавна изтеклите по закон срокове. Накрая г-жа Цачева ни информира с писмо, че въпреки огромното й желание, тя не може да направи нищо без съответните председатели на комисии да са дали становища. Свързахме се с председателите, те си дадоха чрез нас становищата и тогава подписката изчезна“, обясни Анжелика Цокова.

Този разказ провокира емоционалната реакция на водещия Слави Трифонов: „Сега искате да ми кажете, че ако съберем тези подписи, ще трябва да сложа мои хора да ги пазят в парламента. Значи искате да кажете, че в НС стоят едни врагове? Използвам съзнателно тази  дума, тъй като тези хора, избрани от народа, който е техен суверен, тези хора, отивайки там, с всякакви възможни средства не искат да слушат своя суверен. Следователно са врагове. Те би следвало да работят за нас като граждани. Аз правя някакви неща като гражданин с други хора като граждани, защото ние сме суверенът и искаме да определим правилата в тази игра. Защото по Конституция ние решаваме, а не някакви хора в някаква сграда. Ако тези хора укриват 730 000 подписа, значи ние като суверен трябва да си влезем във функцията, да им кажем какви са правилата и да ги накажем.“


7234