Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Представление по Бор...
Представление по Борисовски >> Строители на

Представление по Борисовски >> Строители на "Хемус" разиграха фарс пред министър КомитоваМасовка от работници и строена техника посрещнаха инспекцията начело с министър Комитова

 

Инспекция откри незаконни насипи и "парад" на тежка пътностроителна техника край Велико Търново. 

Истински цирк се разигра на недовършената магистрала "Хемус, след като регионалният министър Виолета Комитова предупреди, че днес ще направи инспекция по трасето на участък №6  в района на бъдещия пътен възел Русе – Велико Търново.

След анонса за броени часове в района са били струпани цяла флотилия тежки машини - около 50 самосвала, булдозери, фадроми, багери. Предния ден там имаше само няколо багера, а днес мястото приличаше на изложение за пътностроителна техника, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Картината очевидно е била доста "театрална" - работниците на обекта са били по-малко от машините, а и не личало да вършат нещо, по-скоро маркирали присъствие. 

Изпълнител на строителните работи би трябвало да е държавната "Автомагистрали", но тъй като тя работи с "помощници", не е ясно дали представителната техника е нейна или на друга фирма. Нещата стават още по-трагикомични, защото според МРРБ обектът все още няма разрешение за строеж. В същото време проверката е показала, че тук неизвестно кога са текли строителни дейности - иззет е хумусният слой и са направени насипи, което очевидно е нарушение. 

 Още вчера Комитова предположи, че днес по време на инспекцията ще я посрещне "имитация на работа". Наскоро бе огласен одитен доклад на Сметната палата, според който строителството се бави, а държавното предприятие "Автомагистрали" е плащало на своите партньори щедри аванси за дейности, които ще се вършат след години. Това беше и основният мотив на министър Комитова вчера да уволни досегашното ръководство - тричленния  борд, в който Стоян Беличев е изпълнителен директор. Беличев, който е в отпуск, обяви, че отказва да напусне, защото ръководеното от него дружество имало много важни задачи.  

Днес по време на проверката  на обекта министър Комитова обясни, че подготвителните процедури до издаването на разрешение за строеж ще отнемат много време и че до реални строителни дейности ще се стигне след 4-5 години. За обекта има проект, но няма издадено разрешение за строеж, "Автомагистрали“ ЕАД обаче вече е платило предварително около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация, които ще са необходими след 5 години, посочи Комитова.

Служители на РДНСК Велико Търново вече са направили констатация за нарушенията. Следва те да се запознаят с наличните документи и да издадат констативен протокол за реализирани дейности в нарушение на Закона за устройство на територията, съобщиха от МРРБ. 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/ 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Без коментар >> Кадри на ДПС са върнати начело на "Автомагистрали"

Скандално! Новата незаконна шефка в "Автомагистрали" Десислава Христова: Скъпи г-н Доган, аз ви се доверявам. Душата и сърцето на ДПС ухаят на свежест, на пролет, на безкрайност (ФАКСИМИЛЕ)

Тлъст саботаж >> Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Червено настъпление >> Зам.-министър в МРРБ си тръгна заради протеста пред ДАНС

Министър Комитова започва проверки и на тол-системата

 

 

 


152281