Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Приказки >> Сачева с...
Приказки >> Сачева стъкми подкрепата за кризата до 5 млрд. лв.

Приказки >> Сачева стъкми подкрепата за кризата до 5 млрд. лв.В сумата министърът вече мобилизира и съществуващи от години програми като топъл обяд и енергийни помощи 

Повтаряните до безкрай хвалби на правителството колко много пари са раздадени като подкрепа за локдауна достигнаха нова висота - днес социалният министър Деница Сачева обяви, че раздадените пари са 5 млрд. лв. Сумата бе обявена в предаването "Тази събота и неделя" на Би Ти Ви.

На учуден въпрос от водещата как сме стигнали до такава огромна сума, министърът успя да изброи 1 млрд. лв. по програмата 60/40 и нейните вариации, 25 млн. лв. по линия на министерството на културата, 700 млн. лв. от министерството на икономиката и 300 млн. лв. в процес на изплащане. Без да се споменават числа, в графата мерки срещу кризата бяха привлечени и съществуващи от дълги години програми като "Топъл обяд", патронажна грижа и енергийното подпомагане.

В изказването на Сачева като антикризисна подкрепа бе представен и бюджетът за личните асистенти, които нямат нищо общо с мерките срещу COVID-кризата. Това е особено арогантно, като се има предвид, че социалното министерство специално инициира промени в закона, с които да ограничи обхвата му, защото в стария вариант щял да доведе до раздаването на милиарди за лични асистенти. Тихомълком ГЕРБ се отметна и от обещанието за по-високи заплати на хората, след като преди това шумно рекламира увеличението им - без обяснения бе намален коефициентът, с който се определя това заплащане. 

В последните дни в пропагандата на правителството се завъртя и очакваната от април помощ от 120 лв. на част от пенсионерите. И днес министър Сачева обяви, че тя ще се предостави на хората, които живеят с пенсии под линията на бедност. Това обаче съвсем не е така. 120 лв. ще получат около 392 000 пенсионери с пенсии от 300.01 до 369 лв. Стотинката е изключително важна в случая - тя изключва хората с минимални пенсии, а те са вече половината от пенсионерите у нас. Те също живеят под линията на бедност, но на тях правителството ударно увеличи пенсиите с 20% от 1 януари. Странният кръг от хора за подпомагане със 120 лв. бе измислен, за да се неутрализира донякъде пълното объркване в йерархията на пенсиите заради несъразмерното увеличение на сумите, които най-малко са свързани с осигурителен принос. Това обаче не решава проблема - човек, получавал до Нова година 298 лв., на 1 януари получи увеличение от 2 лв., но няма да има право на 120 лв. подкрепа за "хора под линията на бедност".

Вече е окончателно ясно и че 50-те лв. добавки за пенсионерите ще се дават и през април. В бюджета бе записано, че отпускането им е гарантирано до края на март.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/sacheva-stukmi-podkrepata-za-krizata-5-mlrd-lv

Димитър Стоянов към Сачева: Да влезем в студио и да поспорим за т. нар. джипгейт

Сачева капитулира: Вероятно няма да има великденски надбавки

Деница Сачева по тайния план на Борисов: Да отворим заведенията..., за да „взривим“ епидемията и да затворим държавата за изборите...?!

Игрите на властта или как Сачева пак не позна

 

 

 


145630