Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Проф. Георги Лозанов...
Проф. Георги Лозанов: Надига се голяма воля за възмездие, управляващите са обект на мощен гняв

Проф. Георги Лозанов: Надига се голяма воля за възмездие, управляващите са обект на мощен гняв„Реалният конфликт не е между партиите, а между формациите и журналистите. Властта винаги се опитва да ги поставя в някаква зависимост. Журналистите са истинският коректив, но в България тази хватка не може да се приложи. Неслучайно сме на 112-о място по свобода на словото”.

 

Това заяви медийният експерт проф. Георги Лозанов пред BGonAir.

„Имаме една дълбока държава. Взимат се решения далеч от публичния спектър. Журналистиката е безпомощна, защото отразява събитията, които са видими. Тя все повече е изолирана и няма чуваемост в социалния диалог. Политиците смятат, че като говорят през социалните мрежи без журналисти, са по-убедителни. Това обаче е обидно, защото не дават право на аудиторията да участва във взимането на решения и да възрази. Всички управляващи са били обект на мощен гняв и на протестен вот след падане от власт. Надига се голяма воля за възмездие, но в същото време трябва да дойде някой друг на власт.

 

Народното събрание е блокирано, защото темата за възмездието е водеща. Работа на съдебната власт е да казва кое е престъпление, а не на политиците. В момента парламентът е медия и съд, но не и политическа институция.

Политиците дезертираха от своята работа. Четвъртата власт не пречи на останалите три. Тя е на гражданите, на аудиторията. Свободата на словото не е в свободата на говорещите, а на пишещите”, каза още проф. Лозанов.

 

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Под дъното! След 10 години ГЕРБ >> България падна с едно място в класацията за медийна свобода, вече е на 112-а позиция

Разследваща журналистика в България: Псувни и заплахи, а ако се жалваш – Гешев те предупреждава

Трябва ни независима журналистика, която задава трудни въпроси на всички

Борисов прави "като Нетаняху". Тома Биков пред Свободна Европа

Вестниците на Пеевски, бТВ и Нова: знае ли се какъв е планът?


150276