Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протест ЗА СВОБОДА п...
Протест ЗА СВОБОДА пред президентството! >> ДА ЗАЩИТИМ ДЕМОКРАЦИЯТА! Призив  на  Бабикян, проф. Минеков и адв. Хаджигенов

Протест ЗА СВОБОДА пред президентството! >> ДА ЗАЩИТИМ ДЕМОКРАЦИЯТА! Призив на Бабикян, проф. Минеков и адв. ХаджигеновСветкавично създадена във Фейсбук група от Арман Бабикян, проф. Минеков и адв. Хаджигенов „Да спасим демокрацията!” събира в момента недоволни от управлението пред фонтаните на президентството в столицата. Повод за рязката гражданска реакция бе нахлуването на ДАНС, прокуратура и проверяващи в сградата на президентството, където часове наред се извършваха претърсвания. Междувременно стана ясно, че са арестувани президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев.

„Призоваваме всички граждани, които смятат себе си за демократи, независимо от политически им разбирания, да защитят демокрацията и опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление.

Тръгваме незабавно към Дондуков 2 в защита на демокрацията и ще застанем пред входа на Президентството като НСО – Народна Съпротива и Охрана.” Това  написаха в социалната мрежа Арман Бабикян, проф. Минеков и адв. Хаджигенов.

Към мястото на протеста непрекъснато се стичат още и още хора.

„Ние не браним Радев, ние браним собствената си свобода”,  каза в пряко видео включване във Фейсбук адв. Хаджигенов.

„Дошло е време това правителство да си отиде”,  заяви още той.

Арман Бабикян подчерта, че са тук, за да защитят не лицето Румен Радев, а президентството като институция.

На журналистически въпрос колко време смятат да останат пред Дондуков 2, адв. Хаджигенов отвърна без колебание: „Докато победим или докато умрем от глад!”

 

 

Информационен сайт „ДНЕС”


16.15: Точно в 16:15 часа трите джипа на държавното обвинение напуснаха сградата на президентството. Събралото се множество хора започнаха да вика „УУУУ и да повтарят познатия вече рефрен „Гешев е позор“. Площадът бе огласен и от викове „Мафия“.

 


 Масирано полицейско присъствие съпроводи държавното обвинение

 

Броят на гражданите се увеличава 

 

17.15: Хора продължават да прииждат на протеста

 

18.10: Мая Манолова се присъединява към протеста. До нея е адвокатът Никола Вапцаров, който бие тъпан в синхрон със скандиранията, отправени към правителството: ОСТАВКА!

 

18.30:  Разгърнат е огромен български трибагреник пред главния вход на президентството. 

 

 

18.35: Президентът Румен Радев излезе сред протестиращите на "Дондуков" 2.. Заедно с него е вицепрезидентът Илияна Йотова. Той помоли полицията да се отдръпне и заяви, че не се страхува.  От нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата. Това каза президентът Румен Радев пред събралото се множество - пред президентството вече са се събрали стотици хора.

"Скъпи българи благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Виждам хора - млади и стари и това също не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното обедини почтените хора срещу себе си. От нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. да изхвърлим мафията от прокуратурата, която се използва за политически репресии. Българската мафия е бесцеремонна, защото много дълго я търпяхме. Защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана. Днес гневът се излива на площада.

 Радев цитира съдия Джовани Фалконе с неговите думи: "Страхливият умира всеки ден. Смелият само веднъж"

 

Не на страха! Мутри - вън!", завърши Радев

 

 

18.45: Президентът е сред демонстрантите и разговаря с тях.

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Румен Радев: Мутри, вън! Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт! Да изхвърлим мафията от прокуратурата!

Протест ЗА СВОБОДА пред президентството! >> ДА ЗАЩИТИМ ДЕМОКРАЦИЯТА! Призив на Бабикян, проф. Минеков и адв. Хаджигенов (ОБНОВЯВА СЕ)

"Правосъдие за всеки": ВСИЧКИ ТАЗИ ВЕЧЕР ПРЕД ФОНТАНА НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!

Прокурори влязоха в президентството, задържан е секретар на Радев (обновена)

Адв. Хаджигенов за акцията на прокуратурата в президентството: Това е преврат

 129971