Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Родители на деца с у...
Родители на деца с увреждания излязоха на протест

Родители на деца с увреждания излязоха на протестРодители на деца с увреждания излязоха на протест. Малко след 11:30 ч. те блокираха булевард "Цар Освободител".

За по-специално внимание към проблемите на децата с увреждания и по-адекватна финансова помощ апелират семейства от цялата страна. Шествието наброяваше около 300 души. Те носеха транспарант с надпис "Стоп на геноцида над децата/ лицата с увреждания".

Преди това родителите се събраха пред сградата на Народното събрание.  

Недоволните родители доведоха на протеста и децата си. Шествието премина под черни балони и звуци на чанове.

Хората настояваха държавата да има по-адекватна социална и здравна ангажираност към децата с увреждания.

Докато майките протестираха, социалният министър Ивайло Калфин обяви по време на блицконтрола, че е готов на диалог с родителите на деца с увреждания, но не бил получил покана до момента на протеста.

Така отговори той на въпроса на депутата от ПФ Димитър Байрактаров. Патриотът препоръча на министъра да излезе на жълтите павета при протестиращите майки и да поговори с тях, защото вече имало припаднали деца от жегата, докато чакат да им обърне внимание някой. 

Според Калфин пък проблемът на протестиращите пред Народното събрание бил, че те не искат да ги представлява никоя от национално представените асоциации и нямало как да се проведе диалогът.

Калфин се отчете, че се отпускат 150 млн. за лични асистенти, но те покривали само 15 600 хора с увреждания, в това число и възрастни, докато децата с над 50% увреждания са 25 600. Затова нямало как парите да стигнат, но разпределението било отговорност на общините, държавата само им ги отпускала.

Калфин вдигна рамене, че съзнава, че е трудно да се грижиш за дете с увреждания, но това били възможностите. Тези родители получавали детски, плюс 240 лв. за дете месечно и добавки за интеграционна помощ, оправда се Калфин.

Социалният министър изрази готовност с диалог всички да седнат и да прегледат всички закони и мерки още веднъж, за да видят има ли начин за някаква ревизия.

Депутатът от ПФ Димитър Байрактаров обаче го захапа остро: "Смятате ли, че 180 лв. са достатъчни за личен асистент?"

„Не виждам конкретни действия и политика на министерството за интеграцията на тези хора”, недоволен беше патриотът. Той изрази възмущение, че за ромската интеграция се изливали милиарди, а за хората с увреждания средствата не стигали. Калфин пък скочи, че Байрактаров противопоставял общности и ги настройвал една срещу друга. Вицепремиерът отрече държавата да дава милиарди за ромите, при което Байрактаров му напомни да си прочете правителствените стратегии.

Протест на родители на деца с увреждания

Протест на родители на деца с увреждания 2

СНИМКИ: Канал 3

 

Източник: http://kanal3.bg/


68152