Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Руски съд забрани ор...
Руски съд забрани организации на Навални

Руски съд забрани организации на НавалниС това действие Русия фактически криминализира едно от малкото останали в страната независими политически движения, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ

Руски съд забрани няколко организации, свързани с дисидента Алексей Навални, като ги призна за екстремистки. Решението, което влиза в сила незабавно, фактически забранява на членовете им да се кандидатират на парламентарните избори наесен. Московският градски съд призна Фонда за борба с корупцията (ФБК) и Фонда за защита на правата на гражданите (ФЗПГ), както и общественото движение "Щабовете на Навални", за екстремистки организации, с което удовлетвори административна жалба на столичната прокуратура, съобщи пресслужбата на съда късно снощи.

Закритото заседание на съда, което започна вчера сутринта, продължи повече от 12 часа, според адвокатите от екипа "Команда 29", които защитават по-конкретно ФБК и които обявиха намерението си да обжалват решението, предаде Франс прес. В комюнике адвокатите заклеймиха процеса, воден при закрити врата, на което всички искания на защитата са били отхвърлени и не е било представено нито едно достатъчно доказателство за вина, предаде БТА. 

Навални веднага реагира в сайта си в Инстаграм, като призова привържениците си да не се предават. "Когато корупцията е основа на държавната власт, борците срещу корупцията са екстремисти", заяви той. В поста си той призова за подкрепа и пркани всички да участват в "умно гласуване" на изборите за Държавната дума през септември.

"Сега всичко ще разберем. Ще се ориентираме. Ще се променим. Ще еволюираме. Ще се приспособим. Но от своите цели и идеи няма да се откажем. Това е нашата страна и друга нямаме", написа той.

На 4 юни президентът Владимир Путин подприса закон, забраняващ да се кандидатират на избори лица, които са работили в екстремистки организации или са им помагали, например като са изпращали дарения.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви в Туитър, че осъжда "перверзното" решение на руския съд, който обяви организации, свързани с критика на Кремъл Алексей Навални, за "екстремистки", предаде Ройтерс. По думите му това е "нова кафкианска атака срещу онези, които се борят против корупцията и за отворено общество, и умишлен опит на практика да се постави извън закона истинската политическа опозиция в Русия".

"С това действие Русия фактически криминализира едно от малкото останали в страната независими политически движения", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в декларация, цитирана от Ройтерс.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


 

 

 

 


152300