Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / САЩ може да засилят ...
САЩ може да засилят военното си присъствие в България

САЩ може да засилят военното си присъствие в БългарияАмерикански гвардеец държи българското знаме по време на посещението в началото на октомври 2020 г. в Пентагона на българския военен министър Красимир Каракачанов, поканен от колегата си Марк Еспър. Месец по-късно тогавашният президент Доналд Тръмп уволни Еспър.

 

Предложението е на бившия американски министър на отбраната Марк Еспър

 

Бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че САЩ трябва да разположат повече военни край Черно море в България и Румъния, предаде БНР, като се позова на Ройтерс.

Тяхната цел ще е да отразят потенциална агресия от страна на Русия на фона на засилващо се напрежение между Москва и Вашингтон.

Еспър, който сега е преподавател в Института Маккейн за международно лидерство в Аризонския университет, „мисли, че трябва да продължим да се опълчваме на Русия и да се опитваме да се противопоставяме на тяхното лошо поведение“.

 

Вашингтон трябва да се стреми да успокои европейските съюзници и да подсили НАТО с разполагането на още сили в Полша, „в балтийските страни, ако е оправдано, и на места като Румъния и България, ако не на постоянна, на ротационна база“, каза Еспър в интервю за Ройтерс във вторник.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън настоя пред руския си колега Владимир Путин да намали напрежението, предизвикано от руското военно струпване край границата с Украйна и му предложи да се срещнат в трета страна.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 

 


148643