Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / САЩ наказват всеки, ...
САЩ наказват всеки, който корумпира Западните Балкани

САЩ наказват всеки, който корумпира Западните БалканиСанкциите огледални на закона “Магнитски”

САЩ ще блокират активи и ще забраняват достъпа до територията си на лица, допринасящи за дестабилизацията и корупцията на Западните Балкани. Това се казва в нов указ, подписан от президента Джо Байдън.

В публикувания от Белия дом текст не са посочени лица, но той изцяло копира мерките от закона “Магнитски”. Под Западни Балкани Вашингтон посочва страните от бивша Югославия и Албания.

Документът е подписан само седмица след като Вашингтон наложи санкции на няколко българи по закона “Магнитски” за корупция, сред които Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 63 компании.

Под санкции ще попада всяко лице, което пряко или косвено е ангажирано с корупция, свързана със Западните Балкани. В това число се

включват и

представители на

правителствата

Авоари ще се блокират и на хора, отговорни за сериозни нарушения на човешките права.

Прякото последствие от налагането на санкциите ще е блокиране на имущество в САЩ, както и на всякакви сделки и имущество, свързани с лица, които имат връзка с Америка.

Санкциите ще засягат и всяко лице, което се явява заплаха за мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост на която и да е област или държава в Западните Балкани. Санкционирани ще бъдат и тези, които подкопават демократичните процеси или институциите в района.

Новият указ ще наказва и този, който е отговорен или съучастващ в нарушение или възпрепятстване на всяко регионално мирно споразумение. В това число се включват Преспанското споразумение от 2018 г., Рамковото споразумение от Охрид от 2001 г., Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, Дейтънските споразумения или заключенията на Съвета за конференция за прилагане на мира, проведен в Лондон през декември 1995 г.

“САЩ признават, че корупцията заплашва икономическата справедливост, глобалните усилия за борба с бедността и развитието и самата демокрация”, заяви държавният секретар Антъни Блинкен.

Санкциите ще се налагат от министъра на финансите в консултации с държавния секретар, които трябва да посочат кои конкретно лица ще бъдат “наказани”.

В документа изрично се забранява предварителното уведомяване на подлежащите на санкциониране и се описва, че под юридически лица се имат предвид не само фирми, но и партньорства, сдружения, фондации, групи и др.

Същевременно сп. “Политико” пише, че

Великобритания,

ЕС и Западът са

в битка за

Балканите срещу

Русия и Китай

Според изданието през последното десетилетие Китай и Русия систематично увеличават и задълбочават влиянието си в района. Китайските инвестиции финансират силно замърсяващи фабрики и предоставят на местните правителства технологии за видеонаблюдение, докато Пекин активно култивира следващото поколение нововъзникващи лидери в региона.

Русия пък играе деструктивна роля в продължение на години, подкрепяйки дезинформацията, пропагандата, националистите и демагозите - като подкрепя опита за преврат в Черна гора и намесата в Северна Македония.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

 


152302