Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Сийка като нищо ще п...
Сийка като нищо ще прецака ведомството, което е най-близо до Господ

Сийка като нищо ще прецака ведомството, което е най-близо до ГосподПротестите пред Съдебната палата са ”политически акции на подсъдимо лице”. Това каза днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Обвинителният уклон на репликата й съвсем ясно показва, че русокосата дама се опитва да убеди обществото как едва ли не няма нужда да гледаме серозно на растящото с всеки изминал ден недоволство пред Палатата, защото то, видите ли, е дело на „лош, уличен в престъпление човек“.

 

Опитът на Милева да прави недопустими внушения по този нескопосан начин, навежда на няколко мисли, които хич не са в  нейна полза. Защото на първо място поставят под въпрос нейния професионализъм. Добре е да напомним на Сийка Милева, че в правото има презумпция за невинност,  както и че според  чл. 31, ал. 3 от Конституцията на България: „Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда“.

 

Освен това Милева би трябвало да е наясно, че  в чл. 6, ал. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, по която Република България е страна от 1992 г.: "Всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона“.

 

Години наред, уважаема г-жо Милева, прокуратурата губи все повече позиции и заради подобни послания. Те затвърждават усещането в хората, че държавното обвинение не се осланя на буквата на  закона, както им се иска на всички,  а на интересите на този или онзи, споменат дори в санкциите по делото „Магнитски“. Уви,  доверието от 6% е пагубно за прокуратурата, която представлявате.  То се срива най-вече заради факта, че повечето от шумно рекламираните и с ваше участие дела, се сгромолясват в съдебната зала. И за това никой след това не носи отговорност. 

 

А най-страховитото, което остава като спомен в съзнанието на хората е все по-честата констатация на съдебните състави, че  „действията на прокуратурата са незаконни“. Любопитно е, защо когато загубите знаково дело, не се появявате, за да кажете  поне нещо, та било то и в своя защита. Знаете ли, че поза „хамстер“ не е най-здравословна, предупреждават психолозите.

 

Безобразията, които извършва прокуратурата, родиха парадокс. Голяма част от клиентите на държавното обвинение изобщо не са бандити, за каквито ги набеждават. Но с натиск, насилие и репресия,  всъщност ги превръщате в герои, каквито също не са.  Става така, защото  прокуратурата ги „удря“ не по силата на правото, а според силата на мутрите, узурпирали почти всички държавни институции, сред които и  нейно величество - „Каскетурата“.

 

Юристи разказват, че още на първите лекции в университета, се учело за презумпцията за невиновност. Ако г-жа Сийка Милева ги е изтървала, защото  е била заета с нещо по-важно, не е болка за умиране. Винаги може да се наваксат. Стига, разбира се,  да не е за сметка на ведомството, което от много скоро има претенцията да е най-близо до Господ. Защото, нищо  чудно с приказките си, Сийка още повече да го забатачи .

 

Невена Миткова

 

Източник: https://frognews.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Doamnă Koveshi, nu credeți pe Geshev!*

Протестът пред Съдебната палата събира подписи за оставката на Гешев (видео)

Протестиращи пред Съдебната палата: Няма да мръднем, докато Гешев не бъде изметен

Вече не искат оставката, а отстраняването на Гешев

Затвориха сградата на Съдебната палата в София заради сигнал за бомба

Съдебната палата осъмна с палатки срещу Гешев

 


152334