Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / След ден с близо 60 ...
След ден с близо 60 хил. заразени Турция обяви

След ден с близо 60 хил. заразени Турция обяви "частично затваряне" за РамазанС вечерен час всеки ден от 19 ч. и ограничения за групи като възрастните Турция ще се опита да овладее безпрецедентна за страната вълна на коронавирусната пандемия.

 

Изявлението на президента Реджеп Тайип Ердоган бе направено малко преди официалното отчитане на 59 187 новозаразени за 24 часа - непозната стойност от началото на пандемията. Вероятно още днес общият брой потвърдени случаи ще достигнат 4 млн., тъй като в момента са 3.962 млн.

 

Починалите са 273-ма за ден и общият брой достига 34 455. 

Приблизителният брой на разболелите се и починалите с COVID-19 не може да установи и в Турция за това има още една причина - Анкара месеци наред не обявяваше безсимптомните случаи, потвърдени с PCR тест. По-късно турските власти добавиха 800 хил. заразени към статистиката, но не е известно дали това са всички безсимптомни от началото на пандемията.

 

От самото начало на пандемията Ердоган търси начини да избегне пълно затваряне на големите градове през седмицата и такива мерки се прилагат само в почивните дни, за да не бъде засегната силно икономиката, а тя е източник на притеснение за Анкара в последните години. Затова бяха премахнати почти всички коронавирусни мерки преди месец. Оттогава заразените се увеличиха много рязко.

 

Какво се променя

 

Вечерният час започва през 19 ч. през работните дни (досега това ставаше в 21 ч.) тази и другата седмица - в първите две на свещения месец Рамазан.

 

За този Рамазан няма да има вечери ифтар (в края на продължаващия през деня пост) и колективни молитви, за да се избегнат струпвания. Така празнуването ще прилича донякъде на миналогодишното - хората няма да могат да се събират за масови вечери на улицата.

 

Освен това на пекарните трябва да се забрани да правят пиде - хляба, заради който турците се събират пред пекарните преди ифтар. По домовете няма да може да се събират и желаещи за закуска сахур - традиционна преди изгрева и започващия с него пост. В замяна на това на тежко засегнати от пандемията домакинства ще се раздават лук и картофи.

 

Остава в сила в сила забраната за излизане през почивните дни, която е в сила от 2 април и засега се очаква да продължи до 17 май. В този период хората над 65-годишна възраст могат да излизат само между 10 и 14 ч., а тези под 18 - между 14 и 18 ч.

 

За целия Рамазан се забраняват сватби, конференции и други събития на закрито. Няма да работят кафенета, ресторанти и чайни освен с доставки и покупка за консумация извън заведението. 

 

След ден с близо 60 хил. заразени Турция обяви "частично затваряне" за Рамазан

© Associated Press 

 

Администрацията ще работи само до 16 ч. с гъвкаво работно време. Бременните жени излизат в платен отпуск заедно с майките на деца под 10 г. и хронично болните.

 

Ще има частично връщане (за някои класове) към онлайн обучение.

 

Ограничават се междуградските пътувания, освен ако не са крайно наложителни. Забранява се използването на градския транспорт от хора на възраст над 65 и под 18 г.

 

Ще се въведат и по-сериозни мерки, ако предложените не проработят, заяви Ердоган.

 

Ваксинирането в Турция върви сравнително бързо - 19.18 млн. души са получили поне една доза, като от тях 7.69 млн. са напълно ваксинирани. В страната освен многото случаи на "британския" вариант на коронавируса са регистрирани и такива на "южноафриканския", по-малко податлив на ваксините, в част от общо 81 провинции.

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

 

 


148646