Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / След три години забр...
След три години забрава, 700 000-та подписка „Срещу произвола на монополите” на Гражданско движение „ДНЕС“ се разглежда в парламента.

След три години забрава, 700 000-та подписка „Срещу произвола на монополите” на Гражданско движение „ДНЕС“ се разглежда в парламента.Сформира се работна група, с участието на експерти на Гражданско движение „ДНЕС“, по изпълнение исканията на 700 000-та подписка „Срещу произвола на монополите”, която след три години забрава влезе в парламентарна зала.  

След три-годишно чакане и пълно бездействие от страна на предишния парламент, заместник-председателят на 42-то Народно събрание г-жа Мая Манолова извади на бял свят, депозираната на 22 декември 2010 г. от Гражданско движение „ДНЕС“ подписка „Срещу произвола на монополите“.  

Подкрепеният от 700 000 българи документ съдържа искания за подобряване качеството на обслужване на гражданите от страна на естествените монополи - електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация и газоснабдяване. 

 

На редовно заседание на Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения бяха разгледани исканията на гражданите от Националната гражданска инициатива  „Срещу произвола на монополите”. На обсъждането присъстваха народни представители, представители на Министерство на икономиката, ДКЕВР, КЗП, граждански организации и експерти. Движение за национално единство и спасение „ДНЕС” беше представлявано от г-жа Анжелика Цокова, г-жа Галина Николова и г-н  Георги Христов -експерт. 

Мая Манолова даде изключително висока оценка на инициативата и подчерта, че е изпълнена по всички изисквания на Закона и с броя на събраните подписи надхвърля изискванията за референдум. Подчерта също, че в историята на Народното събрание няма по-многочислена подписка и исканията са актуални и в момента (3 години по-късно!). Председателят на комисията отбеляза още, че въпреки внушителната кореспонденция и точното разписване на експерти от Движението на конкретни текстове и предложения, отговор по исканията на гражданите от Народното събрание няма. С това тя даде и ход на обсъжданията. 

 „Три години след внасяне на подписката все още нищо не се е променило. Хората изнемогват, живеят в крайна мизерия и бедност,  едва смогват да си плащат сметките, а младите хора напускат страната. Време е тази ситуация да се промени, като се регламентират взаимоотношенията между потребители и монополи по законов път. Гражданско движение  „ДНЕС“ има аргументирани предложения по теми, които се отнасят  до антимонополното законодателство, банките, колекторските фирми, картелите и големите търговски вериги”, сподели А. Цокова. Тя призова участниците в заседанието да се включат активно в обсъждането, защото „Само всички ние заедно, единното гражданско общество, можем да променим тежката ситуация. Видяхме, че след три години все пак в българския парламент има народни представители, които са готови да работят за гражданите. Това ни кара да вярваме, че този път исканията ни няма да потънат в мазетата на Народното Събрание“, коментира Анжелика Цокова от "ДНЕС". 

На свой ред Георги Христов аргументира исканията на гражданите и предложенията на Движението в областта на енергетиката и топлоснабдяването. 

В заключение г-жа Манолова след като даде старт на разглеждането на подписката в Народното събрание, покани и експерти на „ДНЕС” да участват в работната група по изпълнение на исканията. „Ще работим заедно с гражданите по техните проблеми, защото съм убедена, че именно постоянните срещи с хората и конструктивният  диалог с тях са верният път за постигане на добри резултати в работа на институциите“, заяви Манолова.

Пълен видеорепртаж на заседанието може да видите: http://youtu.be/uhdC9kz1i6ghttp://youtu.be/66h9iLz2fz4http://youtu.be/5KKQz5W56S0,  http://youtu.be/bKrdO-etQ7o 

Повече подробности за досегашната борба и усилия на Гражданско движение "ДНЕС" в защита на антимонополните искания на гражданите вижте тук:

 

http://www.dnes-bg.org/dvizhenie+%E2%80%9Ednes%E2%80%9D+i+nacionalna+grazhdanska+iniciativa-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KDM5OfIdavcRe-IJeHI5eL

http://www.dnes-bg.org/protesten+miting+%E2%80%9Ezaedno+sreshtu+bezobrazijata+na+mon-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KDM5OfIdavcRe-IJeHI5eP

http://www.dnes-bg.org/iniciativnijat+komitet+na+nacionalna+grazhdanska+ini-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KDM5OfIdavcRe-IJeHI5e3

http://www.dnes-bg.org/aktualno/296/MNeXctKzcVOPYpWrcxejcFeHY1aTYNeDMFeHctKHIJO-MNKXYJefIpKb

http://www.dnes-bg.org/syvmestna+rabotna+grupa+ot+predstaviteli+i+ekspert-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KDM5OfIdavcRe-IJeHIFeX

http://www.dnes-bg.org/grazhdansko+dvizhenie+dnes+i+nacionalna+grazhdanska+i-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KDM5OfIdavcRe-IJeHIFeT

http://www.dnes-bg.org/predsedateljat+na+parlamenta+cecka+cacheva+se+angazhi-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KDM5OfIdavcRe-IJeHIFef

http://www.dnes-bg.org/dkevr+odobri+vsichki+iskanija+na+nacionalna+grazhdans-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KDM5OfIdavcRe-IJeHIFeb

http://www.dnes-bg.org/grazhdansko+dvizhenie+%2Bdnes%2B%2B+oshte+prez+2009-2010+ala-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KDM5OfIdavcRe-IJeHIFeH

 

 

 

Медиите за старта на разглеждането от Народното събрание на исканията на 700 000-та подписка на "ДНЕС" "Срещу произвола на монополите" 

За антимонополното законодателство

Граждански организации ще могат да участват в работата на парламентарните комисии преди второто четене на антимонополното законодателство догодина.Това стана ясно на днешното последно заседание на парламентарната комисия за взаимодействие с гражданското общество. 

Председателят на комисията Мая Манолова критикува миналия парламент, че за три години не е взел под внимание подписите на 400 000 души срещу произвола на монополите. 

 

От своя страна, инициаторите на подписката от сдружение ДНЕС уточниха, че от 2010 година исканията им за промяна остават нечути.

От “Атака” отново настояха електроразпределителните дружества да бъдат върнати на държавата. 

ДКЕВР заявиха, че подкрепят въвеждането на гражданско вето върху решенията им, и участието на граждани в лицензирането на дружества. 

Източник: БНТ 

***

По време на тричасов дебат в комисията "Манолова" граждани поискаха одържавяване на ЕРП и собственост върху ВЕИ 

Да бъдат одържавени електроразпределителните предприятия (ЕРП), а гражданите да станат акционери в централи, произвеждащи енергия от възобновяеми източници (ВЕИ). Това бяха само част от исканията на всякакви групи граждански организации, които присъстваха в четвъртък на заседание на комисията "Манолова" в парламента, която се занимава с неправителствения сектор и неговите желания. Повод за "енергийния дебат" бе подписка на над 400 000 души, внесена още през 2010 година в Народното събрание от гражданското движение ДНЕС, което иска промени в законодателството "срещу монополите".

Целта на срещата с искащите ограничаване на монополите бе народните представители Мая Манолова и специалния гост на комисията – зам.-шефът на енергийната парламентарна комисия Явор Куюмджиев (БСП), да се похвалят със загрижеността на социалистите за потребителските права, да припомнят, че именно те са се нагърбили да ограничават монополите и да обяснят как спазват предизборните си обещания. Тази им идея на практика не даде особено добър резултат, тъй като всеки от присъстващите граждани реши да демонстрира мнение и познания на енергийна тематика.

 

Преди в комисията да се разрази над два часа дискусия, от ДНЕС представиха исканията си. Сред тях е увеличаване на гражданското участие при вземане на решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР); да се сформира звено за "дълбок" енергиен одит, което да има достъп до "първичните документи на монополните дружества"; по-малки "празни загуби" (вероятно имат предвид "технологичните загуби" – бел.ред.) при преноса на енергия, обособяването на "звено за медиаторство", което да предшества съдебните спорове между монополи и граждани и други. 

Веднага след представяне на исканията започна бурна дискусия, в която се намесиха "експерти", пенсионирани преподаватели, представители на министерства, ДКЕВР и просто хора, дошли да се изкажат. Въпреки няколкото опита на Мая Манолова да помоли присъстващите да не приемат присъствието си като задължение да се изказват, забележките й не бяха взети предвид и дискусията вземаше всевъзможни завои. Още...  

Източник: агенция Медиапул 

*** 

БСП възражда гражданска инициатива срещу монополите 

БСП ще даде ход на гражданска инициатива "Срещу произвола на монополите", внесена преди 3 г. в парламента и останала без последствия. Това стана ясно на вчерашното заседание на комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения, председателствана от Мая Манолова. 

Инициативата бе подета от движение "Днес" през 2010 г. и съдържа конкретни предложения за промени в законите, които да гарантират ефективна защита на потребителите в неравноправните им отношения с топлофикационните, електроснабдителните, водоснабдителните и пр. дружества. Под предложенията са се подписали над 600 хиляди души, като валидните подписи са над 400 хил. Възобновяването на гражданската инициатива съвпада с намерението на социалистите да внесат антимонополен пакет от законодателни мерки след Нова година. Освен това се създава впечатлението за ефективно взаимодействие с гражданското общество. 

В подписката се предлага разширяване на състава на ДКЕВР и пълноправното участие на гражданите при взимане на решенията. Предлага се създаването на две специализирани звена - едното за енергиен одит, което да има достъп до първичните документи на дружествата от енергийния и водния сектор и достъп до класифицирана информация, и звено за медиация, което да решава извънсъдебно споровете между ЕРП-тата и потребителите при драстично високи сметки за ток. Настоява се за намаляване размера на признатите загуби на еленергия, които се калкулират в цената на тока. Както и за премахване на таксите при регистрация на абонатите, промяна на титуляра на партидата и при прекратяване на договорните отношения с дружествата, доставчици на обществени услуги. 

Част от тези предложения вече са залегнали в антимонополните мерки на БСП, обясни зам.-шефът на комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Останалите БСП се ангажира да внесе под формата на конкретни законопроекти. 

Източник: в. Сега 

***

Манолова: НС е длъжно да разгледа подписката срещу произвола на монополите

Това, което е поискано от гражданската инициатива "Срещу произвола на монополите", е в интерес на всички български граждани. 

Това заяви председателят на парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения Мая Манолова в началото на днешното заседание на комисията, предаде репортер на БГНЕС. 

 

Заседанието на комисията започна с разглеждане на внесената в парламента преди почти три години подписка "Срещу произвола на монополите". Близо 700 000 български граждани са сложили подписа си под исканията на гражданската инициатива, но след направените проверки е установено, че коректни са малко над 400 000 подписа. 

Парламентът е длъжен да разгледа подписката и да предприеме съответните законодателни инициативи, за да може исканията на гражданите да бъдат приети, а гражданите искат да се осъществи ефективен граждански контрол върху естествените монополи, така че да се намалят цените и потребителите да бъдат защитени, подчерта Манолова.

Източник: агенция БГНЕС 

***

Мая Манолова извади подписката срещу монополите 

Това, което е поискано от гражданската инициатива "Срещу произвола на монополите", е в интерес на всички български граждани. Това заяви председателят на парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения Мая Манолова в началото на днешното заседание на комисията. 

Заседанието на комисията започна с разглеждане на внесената в парламента преди почти три години подписка "Срещу произвола на монополите". Близо 700 000 български граждани са сложили подписа си под исканията на гражданската инициатива, но след направените проверки е установено, че коректни са малко над 400 000 подписа.

 "Парламентът е длъжен да разгледа подписката и да предприеме съответните законодателни инициативи, за да може исканията на гражданите да бъдат приети, а гражданите искат да се осъществи ефективен граждански контрол върху естествените монополи, така че да се намалят цените и потребителите да бъдат защитени", подчерта Манолова. 

Битката с монополите е един от приоритетите на това Народно събрание, но реалният старт на антимонополната тема в Народното събрание ще започне в следващата пленарна сесия, каза още Манолова. 

Депутатът от левицата Явор Куюмджиев също се включи в обсъждането на исканията на гражданската инициатива "Срещу произвола на монополите". Според него част от проблемите, повдигнати от гражданската инициатива, ще бъдат решени с промените в Закона за енергетиката, които вече са внесени за разглеждане в парламента. Това, което не трябва да забравяме е възможността на системата да издържи някои непремерени намеси или дърпането в една или друга посока, трябва да отчитаме и европейската практика. Трябва да постигнем разбиране на всички аспекти на проблемите, защото не може да допуснем топлофикационната услуга да изчезне от държавата ни, подчерта Куюмджиев. 

Източник: в. Преса 

***

400 000 реални подписа срещу монополите в НС 

Близо 700 000 български граждани са сложили подписа си под исканията на гражданската инициатива "Срещу произвола на монополите", но след направените проверки е установено, че коректни са малко над 400 000 подписа. 

Това, което е поискано от гражданската инициатива, е в интерес на всички български граждани, каза председателят на парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения Мая Манолова в началото на заседание на комисията.

 

Заседанието на комисията започна с разглеждане на внесената в парламента преди почти три години подписка "Срещу произвола на монополите". Парламентът е длъжен да разгледа подписката и да предприеме съответните законодателни инициативи, за да може исканията на гражданите да бъдат приети, а гражданите искат да се осъществи ефективен граждански контрол върху естествените монополи, така че да се намалят цените и потребителите да бъдат защитени, категорична беше Манолова. 

Битката с монополите е един от приоритетите на това Народно събрание, но реалният старт на антимонополната тема в Народното събрание ще започне в следващата пленарна сесия, подчерта тя. Колегата й от Коалиция за България Явор Куюмджиев също се включи в обсъждането на исканията на гражданската инициатива "Срещу произвола на монополите". Според него част от повдигнатите проблеми ще бъдат решени с промените в Закона за енергетиката, които вече са внесени за разглеждане в парламента. Това, което не трябва да забравяме, е възможността на системата да издържи някои непремерени намеси или дърпането в една или друга посока, трябва да отчитаме и европейската практика. 

Източник: в. Дума 

***

Съвместна работна група от представители и експерти на „ДНЕС“ и Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към НС започва работа още другата седмица по изпълнение исканията от националната подписка „Срещу произвола на монополите“ 

Кога Парламентът ще отговори на стотиците хиляди участници в подписката срещу монополистите?” и „Кога народните избраници ще започнат да спазват законовите срокове и изисквания?” На тези въпроси потърсиха отговор представители на „ДНЕС” от парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм (КИПЕТ) на среща днес, 12 декември 2012г. 

Срещата бе по покана на Председателя на комисията Мартин Димитров, а в разговора се включиха още Заместник-председателят на Комисията Деян Червенкондев (ГЕРБ) и народните представители Иван Иванов (Синя коалиция), Димитър Бойчев (ГЕРБ) и Рамадан Аталай (ДПС). От страна на „ДНЕС” в срещата участваха Анжелика Цокова, Ирена Пейкова, Офелия Йорданова, Силвия Кацарова и Йордан Караджов, експертът на Движението Георги Христов, както и адвокатите-доброволци Михаил Матеев и Наталия Кумпикова, а от Инициативния комитет присъстваха проф. Вихрони Попнеделев, Латинка Петрова, Красимир Луканов. 

Повод за срещата бе забавеното становище от страна на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм по внесената преди почти две години национална подписка, в която се включиха стотици хиляди граждани от цялата странаНа 12 ноември 2012г. Инициативният комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” и ГД „ДНЕС” изпратиха писмен протест относно липсата на отговор от страна на Парламента, въпреки изискванията на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление[1]. С писмо от 6 декември 2012г. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева информира, че след внасянето на националната подписка срещу монополите в Народното събрание на 22 декември 2010г. и след проверка на подписите от ГД „ГРАО”, на 19 януари 2011г. тя е разпределена до Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, Комисията по правни въпроси и Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. До момента становище по внесената подписка е оповестила само Комисията по правни въпроси. Не са постъпили становища от другите две комисии, което прави невъзможно разглеждането на подписката от Народното събрание

По време на днешния разговор представителите на „ДНЕС” изразиха недоумение от факта, че две от парламентарните комисии не са изпълнили задълженията си, както го изисква Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание[2]. Те апелираха към членовете на КИПЕТ да се ангажират с конкретен срок, в който ще формират и оповестят становище. 

***

ПРОТЕСТЕН МИТИНГ „ЗАЕДНО СРЕЩУ БЕЗОБРАЗИЯТА НА МОНОПОЛИТЕ И ЦЕНОВИЯ ТЕРОР” 

Организира Гражданско движение „ДНЕС”, на 3 ЮЛИ 2011 Г., НЕДЕЛЯ, от 12.00 ЧАСА, в градинката пред „Кристал” 

Популярни лица, членове и симпатизанти на движение ”ДНЕС”, ще представят по артистичен начин със средствата на гротеската как институциите слугуват на монополистите - триглавия змей „ток, вода и парно”, загърбвайки проблемите на обикновените хора.

Протестът на гражданите ще подкрепят известни личности, между които Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Маргарита Хранова, Николай Урумов, Дани Милев, Дичо и др.

٭٭٭

След като вече години наред цените на храни, ток, парно, вода, газ, горива, както и на всички други стоки и услуги от първа необходимост непрекъснато растат, а доходите не помръдват, напълно неприемливо за нас гражданите е едностранно да поемаме ударите от икономическата криза, осигурявайки комфорт на един или друг монополист!

Опитват се да ни заблуждават, че увеличението от 1 юли т.г. ще е „символично”. 
Казват ни, че това нямало да се отрази на цените и на доходите ни… !

Истината е, че заедно с цената на тока, се увеличава и цената на парното, на природния газ, на ел.енергията за фирмите. Това неизбежно ще се отрази на всички останали цени и пряко ще удари и без друго изтънелия джоб на повечето от нас!

А какво да кажем за своеволията на мобилните оператори и банките…?! 

Не е ли дошло е време да извикаме:

ПРЕКРАТЕТЕ ЦЕНОВИЯ ТЕРОР ВЪРХУ ИЗНЕМОГВАЩИТЕ ОТ НАТИСКА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА БЪЛГАРИ!!!

Да покажем ЗАЕДНО, че няма повече да толерираме безобразията на монополите и непосилните цени на некачествените им услуги!

Да кажем „СТОП НА ПРОИЗВОЛА И ЦЕНОВИЯ ТЕРОР!”,

ЗАЩОТО защитените граждански права, означават защитена държава!

ЗАЩОТО мълчанието на гражданите е злато за монополите!

Да покажем, че сме единни

СРЕЩУ:

  • Неадекватните цени;
  • Надписаните сметки;
  • Некоректното отношение към потребителите;

ЗА:

  • Изпълнение от Народното събрание на исканията на повече от половин милион граждани, участвали в националната подписка срещу произвола на монополите! 
  • Повече държава за гражданите и по-малко за монополистите! 

 

***

ДКЕВР одобри всички искания на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” 

 

 

Днес, на 11-ти март по покана на председателя на парламента г-жа Цецка Цачева се състоя среща в Народното събрание на представители на Гражданско движение ДНЕС и на Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” с представители на ДКЕВР. Срещата бе във връзка с внесената на 22 декември 2010 г. подписка по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, подкрепена с искания за законодателни промени и с предложения за подобряване на качеството на обслужване от дружествата на монополистите (електроснабдяване, газоснабдяване, водоснабдяване и топлофикация), в която взеха участие над 700 000 български граждани. 

С този акт Народното събрание изрази своята готовност за открит диалог и взаимодействие с представители на Гражданското общество, което е принос към утвърждаването на гражданското начало в управлението на държавата. Това беше една малка стъпка за движението и голяма такава за консолидацията на гражданското общество в България. 

Представителите на ДКЕВР обявиха, че комисията приема всички направени предложения на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”, като на практика тяхното осъществяване вече е започнало. 

Така заявените намерения на държавния регулатор, са първия реален успех, постигнат благодарение на усилията на гражданското общество за отстояване правата си на потребители. Ето защо ние от ДНЕС считаме, че е избран правилния път и че държавата трябва да застава на страната на гражданите, не от време на време, а винаги.  

***

Председателят на Парламента Цецка Цачева се ангажира още през януари да бъдат разгледани предложенията на гражданите за подобряване на обслужването от естествените монополи в България 

Председателят на Парламента Цецка Цачева се срещна с представителите на Гражданско движение ДНЕС и на Гражданската инициатива „Срещу произвола на монополите”, които внесоха в Народното събрание подписката, в която, за по-малко от 3 месеца, се включиха повече от700 000 граждани.

Стотиците папки с подписите на гражданите бяха внесени в Народното събрание от председателя на Инициативния комитет Красимир Луканов и актьорите Владимир Карамазов, Николай Урумов, Латинка Петрова,  народните певици Янка Рупкина и Надка Караджова, проф. Вихрони Попнеделев, проф. Атанас Тасев, изкуствоведа Анжелика Цокова, Ваня Щерева, Силвия Кацарова, Теди Кацарова, Камелия Тодорова, Дичо, Дани Милев, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова и Любо Киров.  

***

„ДНЕС” и инициативата „Срещу произвола на монополите” провеждат символични протестни акции пред централите на естествените монополисти в София под надслов: „Огънят на надеждата на половин милион български семейства”

  

Началото на протестните акции бе дадено днес (15.12.2010 г.) в 11:30 ч.,  в църквата „Света Петка”, където бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на българския народ и за всички пострадали от произвола на монополите.

На молебена присъстваха членове на ИК на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”, представители на движение „ДНЕС”, творци, интелектуалци и популярни личности, сред които: Силвия Кацарова и Ваня Щерева,  Николай Урумов, изкуствоведът Анжелика Цокова, Любо Киров, Кристина Димитрова, енерг. експерт Васил Филипов, Камелия Тодорова, поетът Иван Есенски, Наско от БТР, Янка Рупкина,  Дани Милев, Данчо Караджов, Латинка Петрова, Дичо, Владимир Карамазов и др.

В църквата, актьорът Николай Урумов отправи обръщение към естествените монополи: Електроснабдяване, Водоснабдяване, Газоснабдяване и Топлофикация от името на Гражданско движение „ДНЕС” и Инициативния комитет на НГИ „Срещу произвола на монополите”, както и от името на повече от половин милион български граждани, които са се включили в подписката.

Текстът на обръщението гласи:

 

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

на

Движение „ДНЕС” и Инициативният комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”

към естествените монополи -

Електроснабдяване, Водоснабдяване, Газоснабдяване и Топлофикация

 

Господа монополисти,

България е европейска държава.

България е цивилизована държава.

Българите сме част от европейската цивилизована общност.

Знаем правата си, знаем как да ги отстояваме.

Считаме, че имаме право да получаваме качествени услуги.

Считаме, че имаме право да живеем на топло, на светло и на чисто.

Считаме, че след като плащаме, имаме право да бъдем уважавани потребители, а не да сме виновни по презумпция.

Ние сме граждани с право на глас и с права на потребители. Ако сте забравили, че трябва да ни уважавате, че трябва да се съобразявате с нашите искания, ние от Гражданско движение „ДНЕС” ще ви го припомним, защото законите в една модерна европейска държава ни дават основания за това.

Не очаквайте от нас, гражданите, примирение и мълчание. Ние от Движение „ДНЕС”, заедно с повече от половин милион българи ще говорим за всички нередности, всички несправедливости, всички нарушения от ваша страна, открито и на висок глас.

Да, вече сме над половин милион и всеки ден ставаме все повече!

Сигурни сме, че цяла България ни чува!

Вие трябва не само да взимате парите ни, но и да отговаряте на всеки българин защо си позволявате надписани сметки, лошо качество на услугите и безкрайни аварии.

Сега искате да ни сложите и такса „електромер”. Трябва ли да чакаме да ни сложите и такса „дишане”, и такса „гледане”, и такса „живот”?

Не! Ние казваме: НЕ!

Не мислете, че ние не можем без вас, обратното: вие се храните с парите на пенсионерите, на майките с малки деца, на инвалидите, на всеки от нас.

Вие не можете без нас!

А ние искаме да има правила. Искаме тези правила да бъдат спазвани.

Никой повече няма да търпи произвола ви!

Не и в днешна България!

 

След това представители на ДНЕС, ИК и популярните личности тръгнаха с огъня от молебена към централи на четирите дружества - монополисти в София.  

***

Инициативният комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” и Гражданско движение ДНЕС организираха протестна акция под надслов „Да спрем произвола на монополите! ДНЕС!” 

 

Протестното шествие тръгна от пл. Света Неделя, на 14 ноември 2010 г. (неделя) в 11.50 ч. По маршрута на шествието: пл. Света Неделя - ул. Съборна - ул. Княз Александър І - Градска градина, мина и теглена от хора каруца с триглавата ламя, символ на алчните монополисти. Пред Народния театър „Иван Вазов” (от 12.00 ч.) инициаторите, известните личности Латинка Петрова, Камелия Тодорова, Янка Рупкина, Силвия Кацарова, Ваня Щерева, Христо Чешмеджиев, Наско и Славчо от БТР и възмутени от монополите граждани изразиха своята позиция срещу произвола на монополистите в България.  


1839