Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / СЗО: Забранете прода...
СЗО: Забранете продажбата на диви животни по пазарите

СЗО: Забранете продажбата на диви животни по пазаритеСветовната здравна организация призова да се спре продажбата на живи диви бозайници на хранителните пазари, за да се предотврати разпространението на болести и зарази.

"Животните, особено дивите животни, са източник на над 70% от всички зараждащи се инфекциозни заболявания при хората, много от които са причинени от нови вируси. По-специално дивите бозайници представляват риск за появата на нови болести", се казва в изявлението на СЗО.

Освен това Световната здравна организация алармира, че новите случаи на заразяване с Ковид-19 продължават да нарастват сериозно.

 

 "В момента сме в критична фаза на пандемията“, каза Мария ван Керкхове от СЗО. По данни на глобалната организация общо до момента почти 136 милиона души по света доказано са се срещнали с коронавируса, а смъртните случаи са повече от 2,9 милиона. Само в Европа починалите вследствие  на инфекцията са над 1 милион души. 

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус също заяви, че краят на пандемията е далеч, но подчерта, че ситуацията може да се овладее с доказалите ефикасността си мерки.

Данните на сайта worldometers, който публикува статистика за глобалното развитие на пандемията, сочат следната картина:

 

137 288 579

са случаите на коронавирус до момента

 

2 959 765

души с коронавирус  за загубили битката за живота си

 

110 484,388 

заразени са се излекували

 

КЪДЕ СМЕ НИЕ

Статистиката на Worldometers обхваща 221 държави и територии. В момента България се намира на 43-о място по брой на установените случаи на коронавирус (а в началото на пандемията страната ни беше много по-назад, след 70-о място).  В първата десетка попадат САЩ, Индия, Бразилия, Франция, Русия, Обединеното кралство, Турция, Италия, Испания и Германия.

 

Снимка: Илияна Кирилова

Източник: https://www.segabg.com/

 
 

148627