Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Успели българи на ра...
Успели българи на разговор при Слави

Успели българи на разговор при СлавиДесетки образовани българи поговориха със Слави Трифонов в първия ден от събеседването. На горещия стол седнаха специалисти по право, здравеопазване, образование, компютърни технологии, икономика. Всеки един от тях представи визията си за бъдещето на България. В разговорите участват освен Слави и Атанас Раденски, професор от университет в Ориндж Каунти, Йордан Бъчваров, биолог, мениджър на лаборатория в САЩ и професорът от университет в Катар Нинов.

"Вървам в себе си, всеки един от нас да го направи. Ние трябва да повярваме в себе си, в семейството си, в нацията си. Дай Боже, един ден да повяраваме и в политиците", каза един от кандидатите Иван Шишков. "Данъчните се използват за политическа бухалка", категоричен беше 37-годишният правист Живко Седларски.

"Темата, която ми е близка, е електронното управление. За мен начинът да се оправим в България е да създадем невъзможност да се краде и да има корупция. Законите не са достатъчни, необходимо е да изпреварваме събитията. За това могат да ни помогнат блокчейн технологиите, каквито в Естония се използват от 10 години", обясни Неда Калчева.

68-годишният летец Димитър Ценов заяви: "Тук съм, за да помогна да направим българина по-щастлив, по-достоен, да променим системата. Това е трудна задача, но не е невъзможна, когато имаш желание ще намериш начин да го направиш. Само смелите ги спохожда успехът." "Една страна, ако няма армия, все едно една къща няма ограда", допълни той. Г-н Ценов запита и журито и аудиторията: "Защо се съсипа образованието? Защото неукият човек се управлява лесно". Той беше категоричен, че ако се промени системата като цяло, в рамките на 6-7 години българите ще живеят много по-добре.

"Сектор "Сигурност" трябва да се реформира сериозно. Сега тече европредседателството, а председателят на НСО, който пряко отговаря за сигурността и охраната, си подаде оставката. Тук говорим или за уникална корупция или некадърно управление", убеден бе Светлин Стоянов, специалист "Сигурност" и попита: "Защо Доган и Пеевски се пазят от НСО?"

"Не искам дъщеря ми да живее по този начин. Промяната е трудна, но не невъзможно", обоснова желанието си да участва в бъдещите промени Бранимир Барнков.  

Припомняме ви, че по-рано през януари продуцентът и неговият екип обявиха, че общо 3 777 души са изявили желание да участват в евентуален политически проект.
"Хора от различен пол и възраст. Хора, завършили различни университети, включително и най-престижните в света. Хора с изумителна биография", каза тогава Слави. "И за мен е огромна отговорност и удовлетворение, че такива хора изявяват желание да участват в подобно начинание. Най-искрено изразявам огромната си благодарност и уважение към всеки един от тях. Държа да отбележа и че почти всички българи, които са на върха в световни университети, като преподаватели, или българи, които имат много успешен бизнес из целия свят, почти всички от тези българи се съгласиха заедно да проведем събеседването с желаещите да участват в подобен проект", посочва още Трифонов.

 

Очаквате подробности!


50975