Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Водопроводът за Перн...
Водопроводът за Перник пак поскъпна - до повече от 27 млн. лв.

Водопроводът за Перник пак поскъпна - до повече от 27 млн. лв.Днес, със започването на работите по водопровода от Мало Бучино към Перник, по който градът да получава вода, докато се напълни язовир "Студена", стана ясно, че той е поскъпнал още повече. Тръбата ще е дълга 13.5 км и по нея от ВиК мрежата на София ще се подава вода, дошла от водосбора на язовир "Белмекен". 

Първоначално министърите на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на икономиката - Емил Караниколов твърдяха, че той ще струва до 25 млн. лв. Преди три дни, на заседанието на Министерския съвет водопроводът поскъпна с 1 млн., след като премиерът Бойко Борисов каза, че ще излезе "към 26 млн. лв.".

Днес вече бе съобщено (цитирано от БНР), че проектът ще струва 27 039 000 лв., т.е. с още над милион повече от обявените от Борисов. Както е известно, за строежа не бе обявена обществена поръчка заради "форсмажорни обстоятелства".

Иначе министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че екипите са готови да работят денонощно. В момента имало шест екипа. Ще се включат и от Камарата на строителите. Щяло да се работи 40 дни, като освен тръбата, ще се поставят и три крана за довеждащия водопровод, ще се направи и система за мониторинг на язовир „Студена“.

„За този проект специално имаме непредвидени дейности за около един 1.9 млн. лв. с ДДС, които вероятно ще възстановим, отсега го казвам. Толкова са предвидени по проект. Както виждате, идват тръбите. 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е поръчката“, каза министър Караниколов.

Що се отнася до евентуална отмяна на водния режим в Перник, кметът Станислав Владимиров каза:

„Все пак зависим от природата. Тук ще подаваме 300 литра в секунда. 300 литра в секунда няма да взимаме вече от язовир „Студена“, така че той ще започне с по-бързи темпове да се пълни. В момента, в който достигнем над 10 милиона кубика в язовир „Студена“, което ще ни даде по-дългосрочна перспектива за черпене на вода от там, ще бъде намален водния режим или ще бъде прекратен. Ако се окаже, че времето е с нас и природата е по-благосклонна и пролетта е малко по-влажна, края на пролетта вече може да говорим за различна картина в моя град“.

Перничани са на воден режим от 18 ноември 2019 г. Въпреки че имат вода само по седем часа на ден, запасите в „Студена“ са все по-малко.

Общинският съветник от ГЕРБ в столицата Николай Стойнев увери, че няма риск София да остане без вода: „Има аварийни екипи, които реагират, така че да сме сигурни, че няма да има никакъв риск за водата на столичани“.

 

Източник: https://www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Незапочнатият водопровод до Перник вече поскъпна с 1 млн. лв.

Вина – няма, вОда – нЕма! Политически и воден апокалипсис е!

Спрете водата на държавата

Манолова: Холдингът във ВИК–сектора, създаден днес от премиера, е мегасхема за източване

Нека честитим на гербаджийската фирма, която ще си прибере парите


121015