Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Задължително да се н...
Задължително да се наемат хора с увреждания - има куп капани

Задължително да се наемат хора с увреждания - има куп капаниЗадължително фирми със състав между 20 и 49 души трябва да назначават 1 човек с увреждания на работа, компании със състав между 50 и 100 души – 2-ма души с увреждания, а за предприятия с над 100 души – 4% хора с увреждания от средносписъчния състав. Това предвиждат готвени промени в закона, които все още официално не са пуснати за обществено обсъждане и които вече предизвикаха сериозни реакции.

Да, имам резерви. Първо, защото говорим най-вече за хора с ТЕЛК решения, което невинаги се припокрива с хора с увреждания по смисъла на Конвенцията за хора с увреждания на ООН т.е. нямат бариера в средата си на живот. Не казвам, че тези хора са "фалшиви инвалиди", просто наредбата в България е такава и ще облагодетелства определени хора, коментира Капка Панайтова, директор на Центъра за независим живот.

 

Новата наредба за ТЕЛК вече реже инвалидни пенсии

По-малко от месец след като влязоха в сила промените в Наредбата за медицинската експертиза, лекари и пациенти вече негодуват срещу тях...

Прочети повече

Това е европейска практика, не се съгласи председателят на Съюза на незрящите в България Васил Долапчиев. Това е инструмент, който ще увеличи шансът да се реализират трудово на хората с увреждания, категоричен беше той пред Нова телевизия. И даде своя статистика – 740 000 души в България са с увреждания.

В момента за държавната администрация незадължителният процент за назначаване на хора с увреждания е 2 на сто, а за частния сектор – от 4 до 10 на сто, посочи председателят на АИКБ Васил Велев. Трябва да се върви по пътя за насърчаване и подкрепа – както за работодателите, така и за търсещите работа. Ако се говори за пътя на санкциите, трябва да има контрол и ще се намерят 101 начина да се заобиколи това – например наемане на хора с фалшиви ТЕЛК-ове. Недопустимо е в микропредприятие да се прави такова нещо – там всеки знае кой колко работи, и сега има болезнена реакция при разпределянето на парите. Такива предприятия са стотици хиляди – как ще се осъществи контрол, изказа аргументите си Велев.

Долапчиев обаче обяви, че тепърва ще излезе вариант за публично обсъждане, че има диалог, но законът трябва да бъде приет окончателно до края на годината. Той обаче се съгласи, че при малки предприятия действително трудно ще се интегрират хора с увреждания, заради повечето работа. И поиска хората с увреждания да могат достойно да си намерят работа, не работодателите да бъдат задължавани да поемат социална функция.

 

Бизнесът не иска служители с увреждания

Бизнесът не е съгласен с предложението на властите за наемането на определен брой хора с трайни увреждания. Законът предвижда ако квота...

Прочети повече

Как ще тръгне на работа човек, който няма асистент да му помогне да стане от леглото? Как ще ходи на работа, за когото достъпността до средата навън е непреодолима бариера – да излезе, а не да работят? Работодатели и сега търсят хора да наемат, но образованието на хора с увреждания, не с ТЕЛК-ове, не е достатъчно високо, заяви Панайотова. А Велев каза, че в Германия няма разделение между малки и големи предприятия и процентът е 2%. При всички случаи трябва да се махнат микро и малките предприятия т.е. до 50 души и процентът да е 2% за всички, не само за държавната администрация, подчерта председателят на АИКБ, който напомни и друго – реално назначени хора с увреждания не могат да се уволнят. Фирмите с над 50 души състав реално са под 10 000, може да има контрол, каза още Велев. Долапчиев обаче контрира, че искат да може хората с увреждания да бъдат освобождавани от работа без това да е дискриминационно към хора без увреждания.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АЧЕВ

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Имало сближаване на позициите по закона за хората с увреждания

Спор между майките на деца с увреждания и държавата – има ли работещ регистър за хората в неравностойно положение

В синхрон* >> Настана пълно объркване с разпределението на парите за хората с увреждания

Агенция за инвалидите да командва министри, поискаха майките

Ситуацията е скандална със закона за хората с увреждания

Ножът опря до кокал... Вождът обещава* >> Борисов: До Нова година да има електронен регистър за хората с увреждания! (Стенограма)

Майките на децата с увреждания продължават протестите

Майките на деца с увреждания с палатка пред МТПС

Истината лъсва* >> Вера Иванова от „СИСТЕМАТА НИ УБИВА“: Нищо от обещанията на Бойко Борисов и Томислав Дончев не се изпълнява

Властта се опитва да прецака майките на деца с увреждания

Слави: Българските майки няма да се примирят с това, че са родили детето си в система, която убива

Майка на дете с увреждания: Господин премиер, вашите експерти, на които обществото плаща заплати, добре знаят как Системата убива!

Майките от „Системата ни убива“ излязоха с важни предложения

Шизофренност* >> Похарчихме 2,5 млн. лева за регистър за хората с увреждания - сега ще проверяваме за какво сме платили

Родителите на деца с увреждания борят жегата

Майките продължават протеста. Платените НПО-а избягаха

Децата с увреждания нямат място във Веруюто на средната софийска майка

Спускат се политически поръчки за новия закон за хората с увреждания

Майките: Големият страх на премиера са нашите палатки

Палатките на майките остават, другият вторник продължават преговорите

Просто е, г-н Борисов

Майки искат от Борисов: Реформа, а не пари на калпак!


73847